Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson sparade krafter i högklassigt lopp: ”Jättemotiverande”

Camilla Richardsson springer i lag-EM i Vasa 2017.
Camilla Richardsson kom fyra framför hemmapubliken i Vasa. Camilla Richardsson springer i lag-EM i Vasa 2017. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Det blev inte bättre än en fjärdeplats för Europatian Camilla Richardsson på huvuddistansen i lag-EM i Vasa, men så var också motståndet sylvasst. På söndag väntar en ny utmaning.

Med ett par varv fick Richardsson släppa taget. Hon hängde länge med den meriterade tättrion på 3000 meter hinder i lag-EM på Karlsplan i Vasa, men blev sedan distanserad och slutade fyra.

Placeringen var den förväntade och samma gäller med facit i hand även tiden 9.50,79, ungefär nio sekunder från Richardssons färska personliga rekord.

– I de här förhållandena ska man kanske inte förvänta sig nåt personbästa heller. Fabienne sprang ju på 9.21 förra veckan och nu på 9.38, så det påverkar nog att det blåser såhär hårt, säger Richardsson till Yle Sporten.

”Jättemotiverande”

Richardsson ligger tia i Europastatistiken med sitt personbästa 9.41,73. Konkurrensen i Vasa var benhård med tre representanter från topp-5. Europatvåan Fabienne Schlumpf (Schweiz) vann före femman Anna Emilie Møller (Danmark) och fyran Tuğba Güvenç (Turkiet).

– Jag hade ingen chans på en bättre placering i dag. Skulle jag inte haft nåt i morgon skulle jag försökt lite mer på slutet, men det behövdes inte nu. Det var ganska kontrollerat.

Vad ger det dig att springa mot såhär högklassigt motstånd?

– Såklart det är jättemotiverande och roligt att springa såna här lopp, de är ju Europatoppar de här tjejerna. Och jag fick ju faktiskt vara med dom en stund, det var egentligen bara sista kilometern jag var tvungen att springa för mig själv.

Ny utmaning väntar

Richardsson hör till Finlands viktigaste idrottare i lag-EM i och med att den redan VM-klara hinderlöparen förutom dagens lopp även ställer upp på 5000 meter i morgon.

– Det ska nog gå bra, jag brukar inte ha problem med att dubblera. Det är klart man blir jättetrött i dag, men då jag lämnade bort det sista varvets vassa spurt sparade jag ganska mycket krafter.

Richardsson har snittat ett par lopp per säsong på sidodistansen 5000 meter de senaste åren. Det personliga rekordet 15.57,95 är från juli 2015, då hon slutade nia i U23-EM i Tallinn.

– Det passar mig egentligen jättebra att lägga sig i rygg och inte tänka så mycket på vad man gör, utan bara hänga med. Så det ska bli skönt med lite omväxling.

Läs också