Hoppa till huvudinnehåll

David Söderberg missnöjd vinnare: ”Otroligt svår tävling”

David Söderberg, PNG 2017.
David Söderberg vann i Vasa. David Söderberg, PNG 2017. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press David Söderberg

David Söderberg tog hemmanationens enda grenseger under öppningsdagen av lag-EM i friidrott, men resultatet blev flera meter från det förväntade.

– Vinsten värmer men resultatet gör det nog inte så hemskt mycket, sammanfattar Söderberg sin insats i Yle Sportens intervju.

Finland gjorde som helhet en stark öppningsdag med Söderberg som den ensamma vinnaren.

Söderberg blev två och en halv meter från sitt resultat i säsongsöppningen i Paavo Nurmi Games, men också mediokra 72,36 räckte till seger.

Missade i förberedelserna

– Otroligt svår tävling, säger Vöråkastaren. Jag vet inte när jag skulle ha gjort en sådär dålig inkastning. Jag kastade två gånger ungefär 65 meter då uppvärmningskasten brukar ligga på 70 plus.

– Jag vet inte vad det beror på, men troligen gjorde jag morgonträningen för sent. Det blev för få timmar emellan, kroppen var fast på nåt vis. Sannolikt en liten miss i förberedelserna.

Så det här ger inte korrekt bild av dagsformen?

– Nä, jag skulle vara orolig om det skulle flyga såna här bågar på träning, men träningsresultaten visar att formen är på stigande.

Tänker inte på VM-gränsen

På basis av träningarna konstaterar Söderberg att släggan ”borde landa närmare 80 än 70 meter”. VM-gränsen till London lyder 76 meter då Söderbergs årsbästa från PNG är 74,89.

– Inte tänker jag på det. Det kan hända att jag måste förbättra lite, men jag tror inte man måste göra 76 meter för att ta sig till VM.

– Överlag skulle det ju förstås inte vara roligt att fara till London med 74,89 i bagaget, fast det troligen skulle räcka till final. Men för att självförtroendet ska vara på topp måste jag nog få till ett bättre resultat.

Allt siktar på London

Trots det blygsamma resultatet fortsätter Söderberg på den inslagna stigen i träningsupplägget. Troligtvis tävlar han följande gång i släggkarnevalen i Kaustby nästa vecka.

Hur mycket fungerar varje träning och tävling som förberedelse inför London?

– Jag försöker avspegla det jag gör på träning till tävlingssituation, och ha i princip samma förberedelser och rutiner som kommer att ha där.

– Det viktigaste är att medeltalen på träning stiger hela tiden – och det har de hittills gjort, avslutar Söderberg med fyra raka topp-8-placeringar i mästerskap bakom sig.

Läs också