Hoppa till huvudinnehåll

Finländarnas tankar efter draften: ”Målet är att komma till NHL direkt”

Juuso Välimäki tillsammans med klubbledningen under draften
Juuso Välimäki draftades som 16:e spelare. Juuso Välimäki tillsammans med klubbledningen under draften Bild: Daniel Bartel/Icon Sportswire ishockey,NHL,NHL Entry Draft,Juuso Välimäki,sport

Fyra backar och två anfallare. Det blev saldot i den första rundan av NHL-draften. Sex draftade finländska spelare är nytt rekord och här samlar vi deras kommentarer.

3. Miro Heiskanen, Dallas Stars

– Jag hade hört att det pratades om att klubben var intresserade men jag kunde inte var säker. Det var ganska nervöst då man funderade om ens eget namn skulle ropas upp. Det ska bli roligt att komma till klubben då det finns många finländare där.

– Fysiken måste utvecklas för målet är naturligtvis att spela i NHL. Jag ska träna med en fysiktränare under sommaren. När jag kommer att spela här vågar jag inte säga, säger Heiskanen till Yle.

Hoppa över Twitterpostning

16. Juuso Välimäki, Calgary Flames

– Det här ger mer energi men det är bara ett första steg. Här får man ännu inga matcher under bältet. Det hårdaste jobbet ligger framför och nu gäller det att ta nästa steg. Målet är att komma till NHL direkt. Om det inte händer nu så om ett år.

– Det ska bli roligt att få spela i Kanada. Som junior har jag sett USA så mycket bättre kan det inte bli, säger han till Yle.

Hoppa över Twitterpostning

18. Urho Vaakanainen, Boston Bruins

– Jag förväntade inte mig något av Boston. KIubben intervjuade mig endast en gång så det kom nog som en överraskning.

– Boston har Tuukka Rask i mål, det är det enda jag vet om klubben. Jag får börja hålla bättre koll på Boston nu, säger Vaakanainen till Yle.

Hoppa över Twitterpostning

24. Kristian Vesalainen, Winnipeg Jets

– Jag tror att jag kan spela i NHL om några år. Det är säkert bra för mig att spela i HPK nästa säsong och få ett stort ansvar där.

– Att det blev Winnipeg kom som en liten överraskning. Jag intervjuades bara en gång av klubben så jag trodde inte att det skulle finnas ett stort intresse. Men jag är verkligen glad och i Kanada finns de bästa fansen, säger Vesalainen till Yle.

Hoppa över Twitterpostning

29. Henri Jokiharju, Chicago Blackhawks

– Det är ganska absurt då Jonathan Toews och Patrick Kane kliver upp och säger att Chicago väljer Jokiharju. Hjärtat slog väldigt snabbt för jag visste att Chicago var intresserade av mig. Två stora spelare som säger mitt namn.

– Jag kan inte säga exakt när jag kommer att spela i NHL men kanske om ungefär tre år. Det är målet, säger Jokiharju till Yle.

Hoppa över Twitterpostning

30. Eeli Tolvanen, Nahsville Predators.

– Jag visste inte vilka lag som kunde vara intresserade av mig. Då spelare efter spelare valdes började jag nog fundera vilka lag som är kvar. Jag fick sitta och vara nervös i tre timmar.

– Det här är bara ett steg och det är nu det riktiga arbetet börjar. I vilket skede man väljs spelar ingen roll, det är bara en siffra. Det är på isen man visar var skåpet ska stå. Nu får vi se vad som händer då träningslägren börjar, säger han till Yle.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport