Hoppa till huvudinnehåll

I cykelrikshan med vind i håret

en kvinna som cyklar med en tom cykelriksha
en kvinna som cyklar med en tom cykelriksha Bild: Folkhälsan Cykelriksha,cykling,glädje,Cykelhjälm

Folkhälsan har skaffat två cykelrikshor som gör det möjligt för äldre och rörelsehindrade att få uppleva cykling igen - detta med hjälp av en cykelpilot. En av dessa rikshor finns nu i Vasa och Korsholm. Idén kom från Danmark och mottagandet har varit väldigt positivt.

Från och med i sommar finns det för första gången i Vasa och Korsholm möjlighet att som rörelsehindrad få följa med på en cykeltur med en cykelriksha.

Cykelrikshan är eldriven och rymmer två personer plus chaufför. Den leds av en utbildad cykelpilot och Olof Jern är en av de som tagit del av en utbildning.

- Gnistan kom från cykelföreningen VeloVa och jag tycker om att cykla så det var helt självklart att vara med, säger Olof Jern.

Idén kom från Danmark

Idén startades i Danmark år 2012 av en man vid namn Ole Kassow. Varje dag då han cyklade till jobbet körde han förbi en äldre man som satt på en parkbänk.

Kassow frågade mannen en dag om han också skulle vilja cykla. Det ville han. Då hyrde Kassow en cykelriksha och tog med den äldre mannen på en tur.

Sedan dess har konceptet spridit sig till 27 länder och idag finns det över hundra rikshor i Danmark. Till Finland kom det för två år sedan och då var Tammerfors först ut.

"En äldre dam hade inte besökt sin mans grav på femton år"

Vid Folkhälsan i Österbotten kom man i kontakt med konceptet då cykelförbundet startade projektet "Cykling utan ålder - Vind i håret!" och ville gärna vara med.

Susanne West, verksamhetsledare vid Folkhälsan i Korsholm säger att responsen varit positiv.

- De som har fått testa har tyckt att det varit jätteroligt. Många har saknat cykelkänslan och det här lockar ut människor som annars kanske sitter ensamma inomhus.

Speciellt för de äldre kan cykelrikshorna ge många möjligheter.

- I Danmark var det en äldre dam som inte hade besökt sin mans grav på femton år men som nu kunde göra det med hjälpa av cykelrikshorna.

Alla kan utbilda sig till cykelpiloter

Utbildningen är gratis och öppen för alla. Hittills har Folkhälsan i Österbotten ordnat den två gånger men Susanne West säger att de gärna ordnar fler utbildningar.

- Utbildningen går på en dag. Då är det lite teori och sedan övar vi med cykeln tills det känns tryggt.

- Att bli cykelpilot kan en 13-åring göra lika väl som en 70-åring. Tanken är att passagerarna och cykelpiloten kan byta historier och kanske få en ny vän.

Olof Jern uppmanar alla att bli cykelpiloter.

- Många människor är bundna till boendet eller hemmet. Med en cykelriksha får de komma ut i samhället och se nya vyer.

- Jag kan bra rekommendera utbildningen för speciellt yngre personer. Jag tycker att åldringar och ungdomar gärna ska få uppleva och göra saker tillsammans.

Susanne West säger att man kan anmäla sig till henne om man är intresserad.

- Du ångrar dig inte om du blir cykelpilot.

jonathan granbacka sitter som cykelpilot på en cykelriksha och skjutsar åldringarna aldi waxlax och margit antell
Margit Antell (till vänster) och Aldi Waxlax får ta en tur med Jonathan Granbacka. jonathan granbacka sitter som cykelpilot på en cykelriksha och skjutsar åldringarna aldi waxlax och margit antell Bild: Folkhälsan Cykelriksha,cykel,Cykelhjälm,äldre,glädje,cykeltur

Vill du se hur det går till när cykelrikshan är i användning? Sätt på tv kl. 18.00 på lördagskvällen 24 juni för att se när Jonathan Granbacka från Superhjälparna tog med Aldi och Margit på en tur.

Artikeln uppdaterad den 26 juni klockan 09:44 med en bild av Antell och Waxlax.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten