Hoppa till huvudinnehåll

Kallt väder räddar liv – men alltför många kör båt i fyllan

Polisbåtar vid Skatudden.
Polisbåtar vid Skatudden. Bild: Niklas Evers Skatudden, Helsingfors stad,båtstölder

Än så länge har olyckorna under midsommaren varit relativt få. Enligt Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis är det främst tack vare veckoslutets låga temperaturer. Från en säkerhetssynpunkt är nämligen kallt väder bra väder.

- Vädrets makter är de som skyddar oss bäst. Har vi en riktig värmebölja på gång och det är lugnt väder visar nog statistiken genom åren att vi är tvungna att plocka upp folk även från under ytan, säger äldre konstapel Richard Vaenerberg vid Helsingfors båtpolis.

Enligt honom har årets kyliga midsommarväder sannolikt räddat liv. I huvudstadsregionen har man hittills helt lyckats undvika dödliga olyckor i båttrafiken.

Jag brukar understryka det här med nedsatt förmåga, eftersom det i teorin betyder nollgräns till sjöss.― Äldre konstapel Richard Vaenerberg

På alla fronter har midsommarfirandet till sjöss ändå inte löpt så bra.

- Jag har varit i kontakt med Sjöräddningscentralen i Helsingfors, och de konstaterade att de träffat på besvärande många roderfyllerister i år.

Michael Vaenerborg och Jon Ahlberg jobbar över midsommaren.
Båtpoliserna Richard Vaenerberg och Jon Ahlgren midsommaren 2016. Michael Vaenerborg och Jon Ahlberg jobbar över midsommaren. Bild: Yle/ Frida Lönnroos jon ahlberg

Enligt Vaenerberg är människor fortfarande för likgiltiga då det gäller alkohol och trafik, såväl på land som till sjöss.

- Vad gäller fylleri i sjötrafik är lagen entydig, en promille eller nedsatt förmåga. Jag brukar understryka det här med nedsatt förmåga, eftersom det i teorin betyder nollgräns till sjöss.

Bäst är det enligt Vaenerberg att helt skippa alkoholen om man planerar att röra sig på sjön.

- Såväl när man sitter i båten som när man simmar så lämpar sig inte alkohol.

När man rör sig till sjöss är god ordning ombord livsviktigt.― Äldre konstapel Richard Vaenerberg

Vaenerberg vill också påminna om skepparens ansvar då det gäller säkerhet.

- När man rör sig till sjöss är god ordning ombord livsviktigt. Det innefattar båten och folk ombord. Det är på skepparens ansvar att färden går tryggt från start till stoppunkt.