Hoppa till huvudinnehåll

Lugn midsommar i hela Österbotten

Vallgrunds sjöbevakningsstation.
På Södra Vallgrunds sjöbevakningsstation anser man att det var en lugn midsommar. Vallgrunds sjöbevakningsstation. Bild: Yle/Joni Kyheröinen södra vallgrund sjöbevakning

Det kyliga vädret höll människorna lugna under midsommarafton i Österbotten. Myndigheterna rapporterar om lugna båtförare, någon enstaka brand och rutinuppdrag.

På Österbottens räddningsverk har utryckningarna varit få. På midsommarafton vid 13-tiden brann en bastu på Raggskärsvägen på Replot men branden kunde släckas snabbt. Mot kvällen efter klockan 18 pågick en liten markbrand i Laihela, men också den kunde släckas i tid.

Ingen roderfylla

På sjöbevakningsstationen i Södra Vallgrund konstaterar man att det har gått lugnt till på sjön. Man har övervakat båttrafiken men inte behövt rycka in i några allvarligare olyckor. Man har heller inte stött på några fall av roderfylla där någon skulle ha haft mer alkohol i blodet än vad som är tillåtet.

- Vädret har nog säkert inverkat. Det var bra båtföre men ingen värmebölja direkt, säger Hannu Saari, äldre sjöräddare på Södra Vallgrunds sjöbevakningsstation.

Också polisen rapporterar om att de har handskats med rutinuppdrag. I Vasatrakten har det gått lugnt till, men i Södra och Mellersta Österbotten ryckte man ut på rattfyllerelaterade uppdrag och misshandelsfall.

- Det har varit stressigt, men alla uppdrag har kunnat genomföras, säger Matti Tianinen på Österbottens polisinrättning.