Hoppa till huvudinnehåll

Slutet på fastemånaden ramadan närmar sig – tidpunkten för id al-fitr bestäms av månen

Ett fat med dadlar och kristallsocker samt fyllda teglas och en kopparpanna.
Under ramadan bryter man fastan efter solnedgången och böneutropet till kvällsbönen genom att börja äta dadlar och mjölk eller yoghurt för att senare äta iftar som är en festlig middag man ofta äter tillsammans med vänner och familj. Ett fat med dadlar och kristallsocker samt fyllda teglas och en kopparpanna. Bild: Evgenia Lysakov/Mostphotos ramadan,maträtter,tradition,islam,fasta,fester,Iftar,Eid Al-Fitr,te (dryck),date

Fastemånaden ramadan avslutas i år efter midsommaren och firandet av id al-fitr i Finland inleds antingen på söndagskvällen eller på måndagen.

Efter ramadan följer månaden šawwal som inleds med den tre dagar långa id al-fitr. Den exakta tidpunkten då id al-fitr inleds är ännu oklar eftersom den islamska kalendern baseras på månfaser.

När festligheterna börjar beror på när nymånen visar sig, vilket också betyder att id al-fitr firas vid lite olika tidpunkter världen över.

Halvmåne på norra halvklotet
Halvmåne på norra halvklotet Bild: YLE/Strömsö måne

I många muslimsamfund betonar man att månskäran måste observeras innan id al-fitr kan inledas. Om månen inte syns under den första dagen på den nya månaden flyttas festligheterna framåt med en dag.

Även i Finland bestämmer samfunden under lördagskvällen om id al-fitr firas på söndagen eller måndagen. När id al-fitr inleds i år i Finland meddelas cirka klockan nio på lördagskvällen.

God mat och presenter

På arabiska betyder id en återkommande lycka eller festglädje. De två vanligaste hälsningarna som används på id al-fitr är eid mubarak (välsignad fest) och eid said (glad fest). Även ramadan mubarak (god ramadan) är en användbar hälsningsfras.

Id al-fitr är en av muslimernas största fester. Slutet på fastan firas med bland annat god mat, presenter och nya kläder.

En gryta med ris, kött och grönsaker på en tallrik. Bredvid tallriken står en tekopp. I bakgrunen syns ett fat med ljust bröd.
En gryta med ris, kött och grönsaker på en tallrik. Bredvid tallriken står en tekopp. I bakgrunen syns ett fat med ljust bröd. Bild: Feruz Juraev/Mostphotos Eid Al-Fitr,ramadan,Måltid (musikalbum)

Festen inleds på morgonen med en bönestund i en moské eller på en annan plats. I exempelvis Helsingfors samlar bönestunden så många människor att man i förväg bokat extrautrymme så att alla kan delta. På grund av ovissheten om den exakta tidpunkten har man bokat bland annat sporthallar både till söndags- och måndagsmorgonen.

Festen syns allt mer i gatubilden

I Finland bor det cirka 65 000 muslimer, men det exakta antalet är oklart eftersom alla inte ansluter sig till olika samfund. De muslimska helgerna, bland dem id al-fitr, syns även tydligare i gatubilden år för år. Till exempel firas id al-fitr i köpcentret i Östra centrum sedan ifjol.

- Jag tycker att det här är en jättebra idé och jag är tacksam för att köpcentret har valt att uppmärksamma mångfald och mångkulturalitet, säger Arshe Said, ordförande för somaliska förbundet i Finland, till Yle. Han drar också paralleller mellan id al-fitr och julen.

Pakistanska kvinnor handlar kläder i en butik fylld av färgglada kläder inför id al-fitr i Karachi.
Pakistanska kvinnor handlar kläder inför id al-fitr i Karachi. Pakistanska kvinnor handlar kläder i en butik fylld av färgglada kläder inför id al-fitr i Karachi. Bild: EPA/SHAHZAIB AKBER Eid Al-Fitr,ramadan,Pakistan,Karachi

Enligt köpcentrets marknadsföringschef Anna Holmén är midsommarsöndagen oftast en ganska lugn dag för handeln men hon säger också att köpcentret förberett sig för familjefesten id al-fitr, vilket bland annat syns i mängden personal som är på jobb.

Den nionde månaden i den islamska kalendern och festligheterna efter fastemånaden infaller varje år på olika datum i den västerländska kalendern. Eftersom den islamska kalendern följer månvarven flyttas tidpunkten för ramadan med cirka 11 dagar varje år. På 30 år har ramadan gått året runt.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets text.

Läs mera:

Så här firar muslimerna sin heligaste månad ramadan

Ofta förknippas ramadan med fastan. Men ramadan påminner på många sätt om den finska julen; man lugnar ner sig och äter gott tillsammans med familj och vänner.


Läs mera:

Arshe Said räknar minuterna tills ramadan är över

I år har fastemånaden ramadan infallit under årets ljusaste tid. Det har varit tungt, men nu hägrar id al-fitr-festligheterna på söndag.