Hoppa till huvudinnehåll

Söderberg etta i slägga – Finland vassare än väntat i lag-EM

David Söderberg är klar för OS-finalen i slägga.
David Söderberg gav Finland tolv välbehövliga poäng. David Söderberg är klar för OS-finalen i slägga. Bild: All Over Press David Söderberg

Det ser bra ut för Finland i lag-EM i friidrott. IF VOM:s David Söderberg tog hem full pott i släggtävlingen och Sanna Nygård höll för trycket i tresteg.

Finland presterade bättre än förväntat på lördagen i lag-EM. Finland tog 24 poäng mera än Yles förhandstips och har en god chans att ta steget upp till Superligan.

– En mycket bra lagprestation. Flera höjde sig några snäpp och inte heller de som lyckades mindre bra tappade många placeringar, summerar Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo öppningsdagen.

– I vågskålsgrenarna överpresterade framför allt Samuli Eriksson, medan Kristian Pulli och Sanna Nygård höll för trycket. På sprintdistanserna plussade Anniina Kortetmaa och Samuli Samuelsson stort.

David Söderberg tog Finlands enda seger under öppningsdagen. Pallplatser blev det även för tvåorna Minna Nikkanen (stav), Samuli Eriksson (höjd) och Kristian Pulli (längd) samt treorna Merja Korpela (slägga) och Arttu Kangas (kula).

"Goda chanser avancera"

Enligt förhandsstatistiken är söndagen den bättre tävlingsdagen för Finland. De tre bästa lagen går upp till högstadivisionen Superligan.

Finland ligger fyra då 19 grenar återstår och är bara en poäng efter Sverige. Förhandsfavoriten Portugal har underpresterat och ligger bara sexa.

– Diskningen i damernas stafett (4 x 100 meter) kan stå dyrt, men jag tycker fortfarande Finland har bra chans att avancera. För det krävs ändå att det mesta fortsätter gå på räls i morgon, säger Ylöstalo.

Söderberg bäst av alla

David Söderberg hörde till förhandsfavoriterna i slägga och slog till med tävlingens längsta kast i den andra omgången. Segerkastet mätte 72,36.

Söderberg kastade fyra gånger och fick iväg två bågar på över 70 meter. Turken Esref Apak var tvåa i tävlingen på 71,53.

Söderberg var efteråt missnöjd med sin insats.

Nygård gjorde det som krävdes

Vasa IS Sanna Nygård var pressad att prestera i tresteg för att Finland skulle ha en reell chans att ta sig tillbaka till Superligan.

Hon höll för trycket.

Nygård slog till med 13,43 i en medvind på 0,9 meter per sekund. Det betydde nytt årsbästa, fjärde plats i tävlingen och nio poäng till Finland i sammandraget. Hon var nöjd med dagsverket framför hemmapubliken.

Richardsson fyra på 3 000 meter hinder

Nygårds klubbkamrat Camilla Richardsson slutade fyra på 3 000 meter hinder med tiden 9.50,79. Det är nio sekunder sämre än det färska personbästat 9.41,73.

Ett nytt personbästa hade krävts för en bättre placering i tävlingen. Turkiets Tugba Güvenc slutade trea i loppet med tiden 9.41,03.

Det fanns inte chanser till en bättre placering, säger Richardsson.

Camilla Richardsson svalkar sig med vatten.
Camilla Richardsson levererade som förväntat. Camilla Richardsson svalkar sig med vatten. Bild: Yle/Tomi Hänninen Camilla Richardsson

Storbackas slutspurt räckte inte

IK Falkens Karin Storbacka har löpt personbästa 9.13,40 i år, men kom inte upp i samma tider i Vasa. Storbacka slutade sjua på 9.22,16, en placering som inte värmde.

Årsbästa för Mörö

I den högklassiga långa herrhäcken var norrmannen Karsten Warholm i en klass för sig. Warholm vann på 48,46.

Oskari Mörö hade ingenting i täten att göra. Mörö slutade sexa på nytt årsbästa, 50,38.

HIFK:s Viivi Lehikoinen slutade femma på 400 meter häck. Hon tog hem åtta poäng till Finland.

Borgå Akilles Sara Kuivisto slutade också hon femma. Tiden 2.06,48 på 800 meter gav åtta poäng till Finland.

Kompletta resultat från lag-EM i Vasa finns här.

Ställningen i lag-EM efter 21/40 grenar:

1. Schweiz 175
2. Turkiet 172
3. Sverige 162
4. Finland 161
5. Norge 158
6. Portugal 156,5
7. Irland 129
8. Belgien 122
9. Rumänien 117
10. Estland 97,5
11. Bulgarien 92,5
12. Danmark 80,5