Hoppa till huvudinnehåll

Tyska socialdemokrater: Skattesänkningar ska locka väljare

Förbundskansler Merkel ser ut att gå rätt så obehindrat mot en fjärde mandatperiod
Förbundskansler Merkel ser ut att gå rätt så obehindrat mot en fjärde mandatperiod Bild: Yle/Johnny Sjöblom Angela Merkel,Tysklands förbundskansler

I Tyskland frågar sig många om socialdemokraten Martin Schulz ännu kommer att kunna vända den rådande trenden. I det här skedet talar nämligen inte mycket för att han på allvar ska kunna utmana Angela Merkel i det kommande förbundsdagsvalet. För få konkreta idéer har hittills ansetts vara ett av Schulz problem.

Av den stora euforin i samband med utnämningen finns inte längre mycket kvar.

Tre på raken förlorade delstatsval har lett till att stämningen bland de tyska socialdemokraterna inte längre är på topp.

Som ett av Martin Schulz problem har man sett att man inte riktigt vet vad han står för. Hans tal om mer social rättvisa har hittills inte varit tillräckligt konkret för många tyska väljare.

Nu ska det i alla fall bli en ändring på det här då socialdemokraterna på söndag, vid en extransatt partidag i Dortmund, ska slå fast sitt valprogram för förbundsdagsvalet i september.

Målet att inte skrämma

Redan under gångna veckan presenterade Martin Schulz en rad centrala punkter.

Så vill man till exempel genomföra ett program som slår fast skattelättnader på 15 miljarder euro per år.

De här lättnaderna ska framför allt komma folk med små eller medelstora inkomster till godo. De som förtjänar mest ska däremot i vissa fall betala mer.

Till paketet hör också att man ska satsa 30 miljarder euro bland annat på utbildning och infrastruktur.

Plansch med valreklam för Martin Schulz.
Valreklam för Martin Schulz. Plansch med valreklam för Martin Schulz. Bild: Yle/Johnny Sjöblom Martin Schulz,Tyskland,förbundsdagsval

Socialdemokraterna är samtidigt mycket måna om att poängtera att den sociala rättvisa man talar om inte kommer att tömma statskassan och leda till mer skulder. Något som de politiska konkurrenterna hela tiden har varnat för.

I kommentarerna här i Tyskland har de socialdemokratiska planerna ändå allmänt ansetts vara rätt så moderata. Så har SPD till exempel helt valt att lämna bort alla krav på en möjlig förmögenhetsskatt.

Vad gäller arvsskatten, som under de senaste åren har varit ett mycket omdiskuterat tema i Tyskland, har man i det här skedet inte heller några konkreta ändringsplaner.

Svagt i opinionsmätningarna

För tillfället ser det ändå ut som om socialdemokraternas planer aldrig kommer att förverkligas.

Enligt de senaste opinionsmätningarna verkar nämligen Angela Merkel rätt så obehindrat gå mot en fjärde mandatperiod som tysk förbundskansler.

För socialdemokraterna som har backat rejält i den senaste tidens opinionsmätningar väntar möjligen fyra år i opposition.

Som det nu ser ut kunde Merkel eventuellt bilda regering tillsammans med de tyska liberalerna, som kan komma att göra en stark comeback efter fyra år helt utanför förbundsdagen.

Om socialdemokraterna nu med sitt konkreta valprogram kan locka tillbaka de möjliga väljare, som åtminstone till en början fattade tycke för Martin Schulz, kan bara tiden fram till den 24 september visa.