Hoppa till huvudinnehåll

Vi kullkastar midsommarens största myter - finländaren har sex, äter korv och dricker brännvin?

Midsommarmyter
Midsommarmyter Bild: Laura Merikalla / Yle Nyhetsgrafik myter,midsommar

Vi samlar här en lista över de vanligaste midsommarmyterna. Experterna avslöjar hur många som håller streck.

Myt 1: “På midsommaren dricker man brännvin”

Sant och falskt.

Alkoholmonopolets dörrar öppnas och stängs ofta under midsommaren. Försäljningen i Alko ökar med 70 procent jämfört med ett vanligt sommarveckoslut.

Till det finländska midsommarfirandet hör att äta och dricka. För några årtionden sedan var det brännvin som gällde, men under senare år har dryckesvanorna förändrats.

– Brännvin kan finnas med bland uppköpen, men mest köper folk svagare alkohol än så, kommenterar Alkos produktkommunikationschef Taina Vilkuna.

Sedan millennieskiftet har konsumtionen av mousserande vin fördubblats och konsumtionen av champagne fyrdubblats.

Vittvin och rosévin försvinner från butikshyllorna, men också en hel del akvavit.

– När man äter nypotatis och sill vill man också njuta av akvavit. Försäljningsmängderna är små, men dryckens popularitet i Finland är som högst just på midsommar, säger Vilkuna.

Mest alkohol säljs det kring jul, för då köper många alkohol både åt sig själv och som gåva. Midsommar är den näst populäraste säsongen för försäljning av alkohol.

Korv
Korv korv,grillkorv

Myt 2: ”Hela Finland äter grillkorv”

Sant.

Inte ens snöblandat regn får de finländska klotgrillarna att slockna. Och vad värmer väl bättre under midsommarnatten än en rykande varm grillkorv?

Grillkorven dök upp på grillgallren på 1970-talet för att fylla det tomrum som fanns mellan länkkorven och knackkorven.

Under grillsäsongen säljs det nästan 15 miljoner kilogram korv. Mest grillas det i juni månad.

– Den här sommaren syns det också på utbudet av grillkorv att höna och grönsaker är populärt. Dessutom har kryddiga korvar och sådana med stor andel kött ökat i popularitet, säger verksamhetsledare Riitta Sirkkinen på Köttinformationsföreningen.

Sjöräddning
Sjöräddning sjöräddning

Myt 3: ”På midsommar drunknar man oftare”

Sant.

– Tills vidare finns det inte en sådan midsommar under vilken ingen skulle ha drunknat, säger Kristiina Heinonen på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

Det finns ändå en stor variation från år till år - till exempel beroende på hur varmt vädret har varit.

År 1999 drunknade 20 personer, medan det år 2014 bara drunknade en enda person. Det är oftast män som drunknar.

Finländaren drunknar inte alltid med gylfen öppen genom att falla i sjön från en roddbåt. Det är också flera som drunknar i samband med simning eller att falla i sjön från stranden.

De flesta drunknar i juli månad.

Hjärtan
Hjärtan hjärtat

Myt 4: ”Kärleken slår till – och man gör barn”

Sant och falskt.

Midsommarsolen och den ökade mängden ljus får fart på hormonerna. Befolkningsförbundets forskningsprofessor Osmo Kontula berättar att våra sinnen då lättare lägger märke till intressanta saker i omgivningen.

– Dessutom skapar medier förväntningar om att det borde ske intressanta saker på sommaren och midsommar, och att man då borde ha sex oftare.

I statistiken syns ändå inte nuförtiden att det skulle födas fler barn nio månader efter midsommar.

Kontula säger att folk har lärt sig att ha skyddat sex och dessutom har folk sex mer sällan - livet har blivit mer stressigt.

Är forskaren oroad över att inte ens midsommarnatten får kärleken att slå till?

– Finländarna borde vara nära varandra och röra vid varandra. Det skulle vara viktigt. De som är i ett parförhållande har sex i medeltal en gång i veckan, men om den gången inträffar på midsommar eller inte vet vi inte, säger Kontula

Bil
Bil bil

Myt 5: ”Årets värsta trafikstockningar”

Sant.

På vissa vägavsnitt är det fler fordon än vad vägarna har kapacitet för. Det syns varje sommar vid Trafikverkets vägtrafikcentral.

– På sträckan Helsingfors-Heinola är det 70 procent mer trafik än en vanlig dag. Trafikstockningarna fortsätter också norr om Jyväskylä på riksväg fyra. Dessutom är det mycket trafik på riksväg fem mot S:t Michel, säger Juha Alikoivisto som är chef för trafikcentralen.

Det brukar också vara långa köer för de som ska ta sig till eller från Åbolands skärgård.

Den här midsommaren är ändå en ny färja i bruk på sträckan Pargas-Nagu-Pargas och förhoppningen är att den ska förbättra trafiksituationen.

Bilisterna håller ungefär samma tidtabell midsommar efter midsommar. Starten är oftast dagen före midsommarafton, och många återvänder på söndag - alltså dagen efter midsommardagen.

Samtidigt är det många som stannar kvar för semester på samma ort som de firade midsommar.

Väderlek
Väderlek väderlek

Myt 6: ”Det regnar, haglar och snöar på midsommar”

Sant och falskt.

Många tänker kanske på hagelbilder som har delats på sociala medier i samband med midsommar. Och många packar också med sig en vinterrock till midsommarfirandet, för det har ofta visat sig vara nödvändigt att klä sig extra varmt.

Under de senaste femtio midsomrarna har det haglat eller snöat 19 gånger - naturligt nog oftare i norr än i söder. Enligt statistiken snöade det år 1986 i Borgå och Jyväskylä, till exempel.

– Finlands sommar är som känt snöfattig, skrattar Yles meteorolog Matti Huutonen.

Huutonen tillägger att de som kallar midsommaren för en fest i mitten av sommaren på sätt och vis tar fel, för det varmaste vädret inträffar oftast i mitten av juli månad.

Det varmaste vädret och de ljusaste dygnen sammanfaller alltså oftast inte.

Midsommarvädret är överraskande eftersom vädertypen ofta håller på att bli mer somrig först då.

Motsvarande fenomen gäller också julen. Ofta kommer vintern på allvar först efter julen.

Texten är en översättning av en finskspråkig artikel skriven av Nina Svahn på Yle Uutiset.

Läs också