Hoppa till huvudinnehåll

Fantastiskt kast av Pitkämäki – Finland tillbaka till Superligan!

Finland är tillbaka i Superligan! Det internationellt sett främsta resultatet i Vasa bjöd Tero Pitkämäki på. Pitkämäki slog till med 88,27 som berättigar till en fjärdeplats i världsstatistiken.

Finländarna överträffade sig själva i lag-EM.

De fina prestationerna betyder att Finland tar sig tillbaka till Superligan. Värdnationen slutade tvåa i sammandraget på 314,5 poäng – bara Sverige (320,5 poäng) var bättre.

– Jag hade faktiskt väntat mig avancemang. På pappret såg Finland ut att ligga lite bakom men vi brukar tänja oss i såna här tillställningar, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

– Detta delvis i och med att vi har en sval försommar i Finland och man kanske därför inte kunnat göra likadana resultat som andra i varmare länder. Det betyder att man sen man mot man och kvinna mot kvinna kan stå för en placeringsmässigt bättre prestation än vad man väntar sig på förhand.

Trean Schweiz tar likaså steget upp en division till den högsta nivån. Finland föll till division 1 senast lag-EM gick av stapeln för två år sedan.

Pitkämäki presterade på topp

Tero Pitkämäki gav ett enormt formbesked i den tredje omgången av spjuttävlingen. Ett kast på 88,27 betyder att Pitkämäki är tillbaka på den absoluta världstoppen.

Det är roliga nyheter med en dryg månad till VM i friidrott. Pitkämäkis kast är det längsta en finländare har gjort sedan 2015 och ger en fjärdeplats i världsstatistiken bakom tre tyskar.

Pitkämäki vann tävlingen närmast före Magnus Kirt från Estland som slutade tvåa på 83,60.

– Det kändes bra, jag har vetat att jag har haft potential, men har inte fått ut den tidigare, säger Pitkämäki.

– Efter Åbo (Paavo Nurmi Games) har jag haft en bra känsla. Jag visste att ett kast på över 85 meter var på kommande. Nu får vi se vad som händer i Paris (Diamond League).

Lipsanen i en klass för sig

Simo Lipsanen tog Finlands andra grenseger på söndagen – David Söderberg vann lördagens släggtävling.

Resultatet 16,75 räckte till en överlägsen seger i tresteg. Bulgaren Georgi Tsonov slutade tvåa på 16,24.

– Det var bra att få poängen hem till Finland, i dag lyckades jag bra. Kroppen känns bra och det är viktigt, säger Lipsanen till Yle.

Bogdanoff femma

I längdhoppet slutade Matilda Bogdanoff femma på 620. Hon stod för resultatet i en motvind på 0,8 meter per sekund. HIFK-friidrottaren tog hem åtta poäng till Finland.

Khaddi Sagnia vann tävlingen med motvindshoppet 652, vilket var nytt årsbästa för svenskan som dessutom tog avstamp långt bakom plankan.

"Poängen viktigare än tiden"

Topi Raitanen stod för söndagens enskilt största hemmaplus i kanten mätt mot förhandstipsen. Landslagsorienteraren, som var statistikåtta på 3000 meter hinder, stod för en imponerande prestation på Karlsplan.

Raitanen stod för nytt personbästa och slutade trea med tiden 8.39,89.

– Poängen är viktigare än tiden. Två varv före målet kändes det fortfarande lätt, jag hade krafter kvar. På sista varvet klarade jag bra av att spurta, säger Raitanen till Yle efter loppet.

– Jag trodde att jag skulle löpa under 8.40 i juli eller augusti. Nu kom tiden tidigare än väntat.

Richardsson femma

Samuel Purola fortsätter imponera. Han slutade trea på 200 meter på en ny finländsk rekordtid.

Camilla Richardsson slutade fyra på 3 000 meter hinder på lördagen och löpte 5 000 meter på söndagen.

Tiden 15.59,26 räckte till femte plats i tävlingen. Richardsson tog hem åtta poäng till Finland. Läs hennes tanker efter loppet här.

Niskala fyra i diskus

Söndagen inleddes med att Finland knep nio poäng i diskus. Pyry Niskala kastade 57,07 och det gav en fjärde plats.

– På förhand låg jag femma eller sexa så det här var ett steg uppåt. Det är placeringen som betyder något i den här tävlingen, sa Niskala till Yle.

Segern i diskus gick som väntat till världstrean Daniel Ståhl från Sverige. I den andra omgången slog halvfinländaren Ståhl till med 66,41 och vann med drygt tre meter före Philip Milanov från Belgien.

Sandblom stannade på 175

I damernas höjd blev det en delad femte plats för Linda Sandblom. Hangöhopparen klarade 175 i sitt första försök men rev sedan ut sig på 180.

På herrarnas 110 meter häck knep Finland elva poäng då Elmo Lakka kom tvåa. Lakka löpte på 13,86. Danmark knep tolv poäng då Andreas Martinsen korsade mållinjen som etta.

Sara Kuivisto sprang hem fem poäng för Finland då hon slutade på åttonde plats på damernas 1500 meter. Segern i loppet gick till Claudia Bobocea från Rumänien före Sveriges Meraf Bahta.

Kompletta resultat från tävlingarna finns här.

Tyskland vann Superligan i lag-EM.

Resultat, lag-EM:

1. Sverige 320,5 poäng
2. Finland 314,5
3. Schweiz 305,5
4. Turkiet 302
5. Portugal 285
6. Norge 272,5
7. Rumänien 246
8. Irland 238
9. Belgien 232,5
10. Estland 203
11. Bulgarien 193,5
12. Danmark 187