Hoppa till huvudinnehåll

Honungen kan ta slut - kallt väder och besök av björnar oroar odlarna

Nu börjar spännande tider för biodlarna. Veckorna efter midsommar är nämligen avgörande för hur bra honungsskörden blir. Samtidigt blir allt fler bikupor i Finland förstörda av björnar.

De två senaste somrarna har honungsskörden blivit extra skral. Orsaken är att somrarna har varit rätt kalla och regniga.

- Då kan bina inte komma ut ur sina kupor för att samla in nektar och det betyder att det inte kommer någon honung, säger Juha Laiho som har biodling som hobby.

Bin på en vaxkaka med honung i.
Ett bisamhälle producerar i medeltal 30 till 40 kilogram honung. Bin på en vaxkaka med honung i. Bild: Yle/Minna Almark biodling (arbete),Bisamhälle,Bikupa,Bivax,honung,vaxkaka

Om vädret är kallt kan bina dessutom börja äta upp den honung de redan har producerat i sin bikupa. Honungen kan minska med flera kilogram om det är många regniga och kalla veckor, säger Laiho.

Ingen honung i butikerna

De dåliga somrarna har resulterat i att honungen tog slut på butikshyllorna redan på vårvintern. Därför är det extra viktigt att årets skörd lyckas, säger Juha Laiho.

- Risken är i annat fall att det går som de senaste två åren, att den inhemska honungen tar slut i butikerna i något skede under årets lopp.

Inkomsten krymper rejält

Ett bisamhälle består av mellan 20 000 och 40 000 bin. Om samhället är starkt kan det i bästa fall producera upp till 100 kilogram honung. Medeltalet för en kupa ligger ändå på mellan 30 och 40 kilogram, säger Juha Laiho.

Då somrarna är dåliga och bina inte kommer ut för att samla nektar kan honungsskörden landa på 10 kilogram.

Bin i en bikupa.
Mellan 20 och 40 000 bin bor i ett bisamhälle. Bin i en bikupa. Bild: Yle/Minna Almark Bikupa,Bisamhälle,Västnyland,bin

Många biodlare säljer sin honung direkt till konsumenten för ett medelpris på 12 euro per kilogram. Det betyder att inkomstbortfallet blir stort om honungsskörden misslyckas.

- Om man har biodling som huvudsyssla så kan det vara ganska mycket pengar det är frågan om, konstatera Juha Laiho.

Björnen kom på besök

Själv har Juha Laiho som mest haft 14 bikupor på sin gård i Snappertuna i Raseborg. Men under årens lopp har han trappat ner.

Nu har han bara en bikupa kvar. De skulle egentligen vara några fler om inte björnen hade kommit på besök i våras.

- Det var en kväll när jag var ute för att stänga trädgårdsgrinden som jag hörde att det skramlade vid bikuporna, berättar Juha Laiho.

En svartvit nattbild på en björn.
En björn besökte Juha Laihos bikupor tre gånger i våras. En svartvit nattbild på en björn. Bild: Juha Laiho. björnar,Västnyland

Han stod ungefär 30 meter från björnen, som sprang sin väg då Juha Laiho förde oväsen. Björnen kom tillbaka två kvällar till och hann förstöra tre bikupor innan Juha Laiho hann skaffa ett elstängsel.

- Den tog inte jättemånga vaxkakor, men förstörelsen var ändå ganska stor. Den förstörde tre samhällen, men av dem har vi lyckats plocka ihop ett samhälle som lever och mår rätt bra.

Porträttbild av Juha Laiho.
Juha Laiho har som mest haft 14 bikupor. Porträttbild av Juha Laiho. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,juha laiho

Bina har sedan dess varit stingsligare och mer lättirriterade; något som kan ha att göra med att björnen var på besök, gissar Juha Laiho.

Allt fler björnar söker mat i bikupor

Björnens framfart är överlag ett växande problem bland biodlarna.

Det senaste året har närmare 400 bikupor förstörts av björnar, säger Heikki Vartiainen som är verksamhetsledare för Finlands biodlares förbund.

- Det är dubbelt så mycket som för några år sedan, säger han.

Heikki Vartianen tror att det beror på att björnarnas antal har blivit större och att konkurrensen om mat därför har blivit hårdare.

Bikupor har blivit länsade av björnar runt om i Finland. Också biodlare i till exempel Kyrkslätt och Mäntsälä har haft besök av björnen, säger Heikki Vartiainen.

- Risken är att de vänjer sig vid att söka mat i bikupor och att de lär sina ungar att göra samma sak, säger han.

Runt 40 kupor förstördes i Östnyland

Också i Östnyland bekräftar Sigurd Wackström, som är ordförande för Finlands biodlarförening, att björnen är ett allt större problem för biodlarna.

Bara i Borgåtrakten förstörde björnen runt 40 kupor i höstas. Sigurd Wackström tror att det handlar om en eller två björnar som rörde sig i området.

- Själv blev jag av med sju kupor, medan grannen förlorade 20 stycken, säger han.

Det är främst på hösten innan björnarna går i ide och på våren då de vaknat upp som björnarna söker sig till bikuporna.

Elstängsel skyddar bäst

Det bästa sättet att skydda bisamhällena mot björnen är att sätta upp elstängsel. Men björnarna är intelligenta djur och om de har tid på sig kan de mycket väl hitta på något sätt att komma åt honungen.

- De kan gräva en grop under stängslet eller fälla ett träd på det, säger Heikki Vartianen.

En bikupa på en äng i Snappertuna.
Elstängsel runt bikuporna hjälper oftast mot björnen. En bikupa på en äng i Snappertuna. Bild: Yle/Minna Almark Bikupa,biodling (arbete),Västnyland,Bisamhälle

Juha Laiho blev främst förvånad då han fick besök av björnen eftersom den inte brukar röra sig i sydvästra Finland.

Han menar också att det räcker med att sätta upp elstängsel för att skydda bisamhällena - man kan ju ändå inte skjuta bort alla björnar.

- Eventuellt kan man ta bort någon björn om den blir problematisk. Men bland biodlarna har diskussionen varit saklig. När man arbetar med naturen så hör björnar till, konstaterar han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland