Hoppa till huvudinnehåll

Kläder, kläder och mera kläder: Skoog vann över den finländska sommaren

Sofie Skoog ser glad ut.
Sofie Skoog vill slå sitt personbästa i VM i London. Sofie Skoog ser glad ut. Sofie Skoog,höjdhopp

Tretton grader är inte precis optimalt höjdhoppningsväder. Den svenska världsåttan Sofie Skoog hade förberett sig för den finländska sommaren – och vann överlägset.

Linda Sandblom klarade bara 175 centimeter i höjdhoppningstävlingen och kunde inte utmana om segern. En dam var i en helt egen klass: Sofie Skoog hoppade 190 – tio centimeter högre än någon annan.

– Jag avgjorde tidigare än förväntat, jag trodde nog att någon tjej skulle med över 187, 190 i varje fall, säger Skoog till Yle Sporten.

Det är inte optimalt, men det fungerade uppenbarligen.

Många klädbyten nyckel till lyckad tävling

Inte ens den finländska sommaren kunde stoppa Skoog. Det var allt annat än optimalt hoppväder på Karlsplan i Vasa – men det visste svenskan om.

– Jag hade med mig väldigt mycket kläder, jag bytte hela tiden så att jag fick ha på mig torra kläder. Det var bara att försöka vänta in vinden och våga vara kylig, man har en minut på sig. Det är inte optimalt, men det fungerade uppenbarligen, säger Skoog med ett skratt.

Hur var det för dig att tävla i lag-EM?

– Det var jättekul. Jag har aldrig tävlat i lag-EM förut, det var roligt att bli utvald. Det är väldigt speciellt med lag, allt man gör brukar handla om det individuella, då är det väldigt kul att få åka iväg och verkligen vara ett lag en hel helg. Det är speciellt.

Superligan som Diamond League

Skoogs seger bidrog till att Sverige tar steget upp till Superligan.

– Då möter man riktigt, riktigt bra motstånd, det är som att vara med i Diamond League eller på en stortävling. Där tycker jag om att tävla och där vill jag vara.

Det är ungefär fem veckor till VM i London, du är världsåtta just nu med personbästat 194. Med vilka tankar blickar du fram emot VM?

– Framför allt när man är där är det final som gäller. Att vara som bäst helt enkelt. Slår jag inte personbästa innan så vill jag absolut göra det där – och om jag gör det innan vill jag göra ett till där, det är målet, säger Skoog med ett skratt.

Ståhl överlägsen i diskus

Världsstjärnan Daniel Ståhl vann diskustävlingen med 66,41. Det var tre meter längre än vad tvåan Philip Milanov mäktade med.

– Det kändes bra. Det regnade lite under uppvärmningen, men annars var det bra. Ringen var bra och kroppen känns bra, säger Ståhl.

Daniel Ståhl kastar diskus.
Daniel Ståhl håller världsklass i diskus. Daniel Ståhl kastar diskus. Daniel Ståhl,diskus

Ståhl, som har rötter i Finland, säger sig vara i bättre form än under tidigare år. Endast tre kastare i världen har överskridit 68 meter denna säsong – Ståhl har lyckats med bedriften i fem tävlingar.

– Det handlar mycket om kontinuitet och teknik, så har jag blivit starkare på gymmet. Det är därför, jag har tränat hårt hela hösten, vintern och våren.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport