Hoppa till huvudinnehåll

Lagandan bar fram Finland till finrummet: ”Visar att vi hör hemma i Europatoppen”

Matilda Bogdanoff, lag-EM 2017.
Matilda Bogdanoff gladde sig över avancemanget. Matilda Bogdanoff, lag-EM 2017. Bild: Lehtikuva Matilda Bogdanoff

Finlands friidrottare överpresterade i lag-EM i Vasa och tar steget upp till Superligan. Det är jättestort, säger längdhopparen Matilda Bogdanoff. Alla har faktiskt pushat sig, konstaterar löparen Camilla Richardsson.

En jämn bredd bar fram Finland till en andraplats i division 1 i lag-EM i friidrott på Karlsplan, och då de tre främsta avancerar återvänder de blåvita färgerna tillbaka till Superligan direkt efter degraderingen för två år sedan.

– Det är jättestort och extra bra att vi kan göra det här på hemmaplan, det är otroligt fint. Vi har en bra laganda och det är jätteroligt att tävla här, säger Matilda Bogdanoff till Yle Sporten.

– Det är jättefint, konstaterar Camilla Richardsson. Vi är ju ändå ett ganska litet land och det här visar att vi hör hemma i Europatoppen.

Vad ligger bakom helgens framgång?

– Vi har haft jättebra laganda de senaste åren och alla har faktiskt pushat sig själv och försöker göra sitt bästa för laget. Alla har jobbat jättejättefint och de flesta har överpresterat, fortsätter hon.

”Varit en rolig helg”

Vasa IS-löparen Richardsson håvade in den enskilt största poängpotten av finländarna (17 poäng). Framför hemmapubliken slutade hon först fyra på huvuddistansen 3000 meter hinder på lördagen och sedan femma på 5000 meter på söndagen.

– Klart man känner sig privilegierad att få springa två sträckor, det känns jättefint att de litar så mycket på en och tror att man klarar av att hålla fanan högt båda dagarna.

– Och nog tycker jag väl att jag kom undan med hedern i behåll. Jag borde ändå ha sprungit ganska mycket hårdare i båda loppen för att ta mera poäng.

Camilla Richardsson på Karlsplan i Vasa.
Richardsson inte nöjd med dagens lopp, men nog helgen som helhet. Camilla Richardsson på Karlsplan i Vasa. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson

Hur var det att tävla på hemmaplan, du bor bara någon kilometer bort från Karlsplan?

– Det var vindigt, men annars jättejättebra fiilis. Det är en helt annorlunda upplevelse då man inte behöver resa nånstans, utan tävlar fem minuter hemifrån.

– Stödet har också varit jättebra, så det var nog en rolig helg, säger 23-åringen som ändå inte var fullt belåten med dagens prestation.

Upp på hög höjd

Richardsson släppte tidigt kontakten till tätkvartetten och sprang till slut i ensamt majestät in som femma med tiden 15.59,26 – åtminstone under ”skamgränsen” sexton minuter, som hon själv beskriver det.

– Jag har haft mycket tävlingar på varandra nu, men det har samtidigt varit såpass viktiga tävlingar att jag inte velat stå över nånting heller, säger den VM-klara hinderlöparen som nu tar tävlingspaus i ett par veckor.

– Jag far iväg på höghöjdsläger i morgon, så man får riktigt nolla och dra lite grundträning i två veckor för att sen igen börja trissa upp farten passligt till VM, säger Richardsson som gör maratonlöparen Anne-Mari Hyryläinen sällskap på hög höjd i Frankrike.

Bogdanoff vill ha ännu mer

Matilda Bogdanoff slutade femma i längdhoppet med resultatet 620, femton centimeter från hennes personliga rekord satt tidigare i sommar.

– Jag är ganska nöjd med placeringen, men 620 var inte vad jag väntade mig. Å andra sidan var förhållandena ganska konstiga och det var dessutom motvind hela tiden, berättar HIFK-hopparen.

Vinden virvlade rejält på Karlsplan och till exempel hade tävlingens slutliga vinnare Khaddi Sagnia från Sverige ett hopp där motvinden mättes till hela 9,3 meter per sekund.

Matilda Bogdanoff, Kalevaspelen 2016.
Matilda Bogdanoff har skiftat fokus mot längdgropen efter höstens operation. Matilda Bogdanoff, Kalevaspelen 2016. Bild: Yle/Tomi Hänninen Matilda Bogdanoff

Bogdanoff är tidigare mästerskapslöpare på 100 meter häck men har efter höstens operation valt att satsa på längdhoppet, där hon redan förbättrat sitt personbästa med ett par cent till 635.

– Omställningen har gått bra, jag opererades i foten och har därför hoppat ganska lite och har överlag inte så mycket erfarenhet av längdträning, säger Finlands längdetta.

– Men allt har gått bra, jag är jättenöjd med säsongen hittills, det har faktiskt kommit som en överraskning att jag hoppat såhär bra. Men jag vill förstås ha ännu mer!