Hoppa till huvudinnehåll

Stuga i Åboland fortfarande en bra investering - men inte lika bra som för 30 år sedan

Sommar. Foto Liselott Nyberg
Sommar. Foto Liselott Nyberg veckans vykort

Svenska Yle har kartlagt stugfastigheternas köpesummor i Svenskfinland. I Åboland ser Kimitoön ut att toppa statistiken, medan stugor i Åbo verkar vara rejält billigare än dito i skärgården. Ser man bakom statistiken är skillnaderna mellan kommunerna inte så stor som det verkar vid första anblick.

Ser man på medelpriset per kvadratmeter för stugfastigheter i Kimitoöns kommun och jämför med Pargas stads område ser det ut som om priserna skulle ha hållits aningen högre i Kimitoöns kommun under de senaste åren.

Gamla Pargas eftertraktat

Ralf Rehnberg har jobbat med värdering av fastigheter i 30 år. Rehnberg tror att skillnaderna man ser i statistiken till stor del är en följd av att Pargas efter kommunsammanslagningen omfattar ett väldigt stort område.

- Om man kollar medelvärden på köp i hela Pargas stads område finns det väldigt olika områden, förklarar Rehnberg.

En del områden ligger bakom flera färjpass och det har stor betydelse för tomtens värde. Det gör att det är svårt att jämföra stadens medelvärde med andra kommuner.

Stuga vid strand i skärgården.
Stuga vid strand i skärgården.

Vilka är då de mest eftertraktade områden i Åboland där man får lätta på plånboken allra mest för att köpa en stuga?

- Nog är det gamla Pargas och närliggande holmar som till exempel Attu, och också holmar ute på Gullkronafjärden kan vara ganska värdefulla.

Enligt Rehnberg är också Nagu och Korpo fortfarande eftertraktade, men där är värdena på fastigheterna inte lika höga.

- Sen har vi förstås Kimitoön där jag skulle säga att prisnivåerna de senaste tio åren varit ganska stadiga, till och med kanske höjts under de senaste åren.

Att det finns bilväg ända fram till en stor del av stugtomterna i Kimitoöns kommun är en fördel, berättar Rehnberg.

Kvinna sitter på brygga, i bakgrunden en båt.
Kvinna sitter på brygga, i bakgrunden en båt. Skärgården (öar)

I Åbo finns det överhuvudtaget inte värst många stugfastigheter till salu per år och det i sig gör att statistiken visa värden som varierar stort från år till år. År 2015 bytte sex stugor med strandtomt ägare, då var köpesumman i medeltal 241 000 euro. Året innan, 2014, såldes tre stugfastigheter Åbo, då var medelpriset drygt 138 000 euro.

Läget är viktigast

När det gäller vad som i allmänhet påverkar värdet på en stugfastighet är det inte mycket som har förändrats. Läget är hör till de allra viktigaste faktorerna.

- Finns det bilväg ända fram eller är det en holme? Strandens riktning, är det söderut eller norrut? Det påverkar ganska mycket.

- Och strandens beskaffenhet: är det mycket vass, är det en fin bergsstrand? Finns det till och med sandstrand? Allt sådant påverkar nog jättemycket, säger Rehnberg.

En lite sliten stuga kan rustas upp, medan läget inte går att ändra på. Men förstås har också själva stugan en inverkan på priset.

- Det är klart att byggnaderna spelar en stor roll de också. Efterfrågan är absolut störst på lite modernare, finare stugor där det kanske till och med finns wc och absolut el och vatten.

Stuga på landet.
Stuga på landet. Bild: Anders Gustavssom

Läget är alltså av stor vikt, men också naturvärdet har stor betydelse.

- Vi har helt tydligt nu ett sådant skede att de lite sämre tomternas värde sjunker, och så har vi jättefina tomter vars värde kan vara ganska högt.

Har stugfastigheter blivit väldigt mycket dyrare under de senaste tio åren?

- Nej, det är nog inte så. Om man tittar på medelpriser och statistik så är det faktiskt så att den nominella prisnivån har varit nästan samma från 2007 till 2016. Det vill säga att realvärdet egentligen har sjunkit lite, speciellt på obebyggda tomter, förklarar Rehnberg.

- Tittar man på bebyggda strandtomter har priserna kanske stigit lite, men det är svårt att säga exakt om realpriserna har stigit eller inte.

Brygga med simstege.
Brygga med simstege. Bild: Copyright: Eugene Sergeev simning,Ssangyong Rexton,friluftsliv

Är en stugfastighet i Åboland en bra investering i dagens läge?

- Nog är det väl så att det fortfarande är en bra investering, men det är inte alls en lika bra investering som det var för trettio år sedan, säger Rehnberg.

- Gammal statistik visar att strandtomternas realvärden har fördubblas från 80- och 90-talet tills nu. Men under de senaste tio åren har det inte skett några större förändringar.

Att spå i framtiden är inte lätt, säger Rehnberg. Det verkar som om yngre generationer inte har ett lika starkt intresse för stugliv som tidigare generationer har haft. Bilden av lyckan på stugan har också fått sig en törn då soliga sommardagar kantas av orosmoln som algblomning och farliga fästingbett.

- Det är svårt att säga hur det kommer att utvecklas under de kommande tio åren. Men en fin strandtomt är alltid en bra investering, nog skulle jag säga så.

Läs mera:

Vad vet du om stughandeln - kolla hur stugmarknaden ser ut nära dig

Vi har analyserat Lantmäteriverkets statistik över sommarstugeaffärer under de senaste tio åren. Utgående från det kan vi slå hål på tre seglivade myter om stughandeln och bekräfta en.

Artikeln har uppdaterats: Stycket om stugpriser i Åbo har preciserats.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland