Hoppa till huvudinnehåll

Allsången från Skansen ljuder i hela Finland i sommar

Sanna Nielsen
Sanna Nielsen bjuder in till Allsång på Skansen, i år på Yle TV1. Sanna Nielsen Bild: Yle/ Sofie Gammals Sanna Nielsen,Allsång på Skansen

Allsång på Skansen är för många lika med sommar. I åratal har allsången varit en del av utbudet på Svenska Yle. I år flyttar Allsång på Skansen till Yle TV1 och finns tillgängligt också på finska. Men man kan förstås också välja att följa sändningen helt på svenska.

- Ur ett Yleperspektiv handlar det om att vi, också efter det att Yle Teema och Yle Fem delar kanalplats, vill kunna erbjuda både de svenskspråkiga tv-tittarna och alla Yles publikgrupper en möjlighet att se de mest önskade SVT-programmen, säger Petri Jauhiainen som är chef för den finska utgivningen på tv och Arenan.

- Allsång på Skansen är ett högklassigt sommarprogram som passar in på Yle TV1, och ett program som vi vill visa för alla finländare.

TV1 är den tv-kanal som har den största räckvidden i Finland och det innebär att Allsång på Skansen sannolikt kommer att nå många fler än programmet gjort tidigare.

Artisterna i Allsång på Skansen
Några av sommarens allsångsartister samlade på Sollidenscenen på Skansen. Artisterna i Allsång på Skansen Bild: Lilian Brunell / Yle Allsång på Skansen,Skansen

Ett musikprogram för alla finländare

Pentti Väliahdet, som är programchef på Yle TV1 är glad över att kunna erbjuda ett stort svenskt underhållningsprogram i sommar.

- Vi har inte haft ett somrigt allsångsprogram på de finskspråkiga tv-kanalerna på åratal, och det är något publiken har saknat och frågat efter. TV1 är hela folkets kanal så ett direktsänt och välkänt musikprogram som Allsång på Skansen passar utmärkt in i tablån.

Yle har som mål att kunna erbjuda högklassiga svenskspråkiga produktioner också på andra kanaler än Yle Fem.― Petri Jauhiainen, chef för utgivningen på de finska tv-kanalerna och Arenan

En del av de finskspråkiga tv-tittarna känner Allsång på Skansen sedan tidigare och har följt med programmet också på Yle Fem. Kunde Allsången då inte ha fortsatt på Yle Fem som är den svenska kanalen?

- Att Allsång på Skansen inte nu sänds på Yle Fem handlar delvis om att tisdagskvällarna på kanalplatsen tillhör Teema, men också om att Yle har som mål att kunna erbjuda högklassiga svenskspråkiga produktioner också på andra kanaler än Yle Fem, konstaterar tv- och Arenachefen Petri Jauhiainen.

Hanna Pakarinen bjuder in dem som inte känner till allsången

Den största förändring som flytten till TV1 i praktiken innebär är att Allsång på Skansen refereras till finska. Det är sångaren Hanna Pakarinen, som själv en gång erbjudits chansen att sjunga på allsångsscenen, som står för den finska tolkningen.

Ruotsalaisten suosittu yhteislaulutapahtuma Allsång på Skansen nähdään tänä kesänä TV1:llä.
Hanna Pakarinen ger de finska tittarna en inblick i Nordens största sommarunderhållning. Ruotsalaisten suosittu yhteislaulutapahtuma Allsång på Skansen nähdään tänä kesänä TV1:llä. Bild: Yle Kuvapalvelu Hanna Pakarinen,Yle TV1

- Jag tror att de tittare som följt med Allsång på Skansen tidigare kommer att titta på programmet på svenska, antingen via Arenan eller genom att välja svenska på sina tv-mottagare, säger Pentti Väliahdet på TV1.

- Hanna Pakarinens roll är att lotsa de finskspråkiga tv-tittare som inte hittat programmet tidigare. Jag ser henne mera som programvärd än referent. Hanna kommer inte att översätta programmet rakt av utan hon kommer att uppleva det. Hon ska ge tittarna gåshud och ett leende på läpparna, och den saken kan hon.

Så här ser och hör du allsången med Sanna eller Hanna

Både på tv och på Arenan går det att titta på Allsång på Skansen på svenska med Sanna Nielsen och på finska med Hanna Pakarinen som värd.

Hur du får in den svenska sändningen på din tv varierar från tv-apparat till tv-apparat. Principen är att om du har svenska inställt som huvudspråk i din tv eller digibox så hör du automatiskt Allsång på Skansen på svenska.

För att hitta Allsång på Skansen på Arenan på svenska gäller adressen arenan.yle.fi och på finska areena.yle.fi.

- Jag vill också påminna om att Allsång på Skansen, precis som tidigare år, endast är en direktsändning. Vi har av upphovsrättsliga skäl inte rätt att spara programmet på Arenan efter sändning, säger Pentti Väliahdet som är programchef på Yle TV1.

Principen är att om du har svenska inställt som huvudspråk i din tv eller digibox så hör du automatiskt Allsången på svenska.

Missar man Allsång på Skansens direktsändning på tisdag kväll klockan 21 finns den att se via SVT Play efter sändning.

Läs mera:

Här är artisterna i Allsång på Skansen 2017

Nu är det klart vem som kommer att uppträda på Allsång på Skansen i sommar. Bland artisterna hittas bland annat Robin Bengtsson, Miriam Bryant, Miss Li, Mando Diao och Jill Jonson.

Nyligen publicerat - Yle Fem