Hoppa till huvudinnehåll

Arja Saijonmaa: Mikkeli är Mikkeli och Sauna är Sauna

Arja Saijonmaa berättar sin historia på måndag
Först ut bland Vegas sommarpratare är Arja Saijonmaa som hyllar 100-åringen Finland. Arja Saijonmaa berättar sin historia på måndag Bild: Peter Knutson Arja Saijonmaa

Purfinnen från Savolaxskogarna som tog Sverige med storm inleder Vegas sommarpratssäsong.

- Du förstår, finlandssvenskarna blir ju tokiga och ska genast korrigera mig om jag säger att jag kommer från Mikkeli, men jag tycker att St Michel låter som ett gammalt kloster i Italien eller något.

Så säger artisten och brobyggaren Arja Saijonmaa, som är först ut bland Vegas sommarpratare i år.

Arja Malvaniemi?

Saijonmaa beskriver sig själv som purfinnen från Savolax skogar. Finlandssvensk är hon inte - men det som få känner till är att hennes farfar August Petter Sahlsten var det.

Han hamnade i St Michel (Mikkeli!) där han ville hitta ett finskt namn för sina barn och valde Saijonmaa. Först var det meningen att släkten skulle heta Malvaniemi, men det blev alltså Saijonmaa. Länge letade Arja efter en etymologisk förklaring till sitt eget namn - och hon hittade den också, när hon var mitt uppe i ett hjärteprojekt, sin saunabok.

- Ja - det är samma sak med ordet sauna - Sauna är sauna och inte bastu, ordet förlorar sin själ om man säger bastu, jag vet att många finlandssvenskar blir irriterade på det här.

I gräl med gräddan

Just den här lilla envisheten var anledningen till att Arja förlorade kontakten med en mycket god, och för allmänheten känd finlandssvensk vän en gång i tiderna.

- Sen var det tyvärr för sent att göra upp en dag, för sen var han död, berättar hon i sitt sommarprat.

Brobyggaren

Själv ser Arja att hennes viktigaste uppdrag som artist har varit att ta med sig den finska kulturen till Sverige. Tangon och bastun (saunan!) i första hand. Inspirationen till det kom efter många år av turnerande tillsammans med Mikis Theodorakis.

- Han tog ju med sig det grekiska ut i världen, jag kände att jag måste göra något för mitt eget hemland.

Men Arja tycker att inte bara hon ska bära fanan, utan att vi alla har ett ansvar att stolt föra fram det som är speciellt med den finländska kulturen. Mystiken, naturen, folksagorna.

- Av någon anledning är vi inte så bra på att vara stolta över vår egen kultur här i Finland, det borde vi få ändring på. Jag har gjort mitt, nu är det er tur!

Arja Saijonmaa sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Saijonmaas sommarprat.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Kaj Kunnas: Hakuna matata strömmar starkt i mitt liv

  Kaj Kunnas om betydelsefull musik och tacksamhet i livet.

  Kaj Kunnas, tidigare sportjournalist, jobbade hela 27 år på Yle. Men efter att han drabbades av en hjärninfarkt lämnade han bolaget i mars 2017. Kaj berättar hur tacksam han är över livet efter sjukdomsanfallet och vilken musik som är betydelsefull för honom, både med koppling till privatlivet och det tidigare arbetslivet.

 • Dick Idman: Små grytor har också öron

  Om barn och hur de tolkar vuxenvärlden.

  Skådespelaren Dick Idman sommarpratar om smått och gott som hörts ur barns munnar. Exemplen är hämtade ur hans egen barndom, hans egna barns och andra barns barndom.

 • Hur väljs musiken till Yle Vega och Yle X3M?

  Amie Borgar berättar om musiken på Yle Vega och Yle X3M.

  Hur kommer det sig att en viss låt spelas en viss tid på radion och hur väljs det egentligen vilken musik som ska spelas? Det svarar Amie Borgar på. Hon är nytillträdd musikchef på Svenska Yle och ansvarar för musiken som spelas på Yle Vega och Yle X3M.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

 • Per Gessle var kommunalt anställd trubadur och väckte folk ur koma

  Per Gessles är den enda som haft tre karriärer samtidigt.

  Han är en musiknarkoman. Han har levt och andats musik sedan han var barn. Per Gessle är dessutom den enda artisten som har klarat av att hålla tre olika karriärer på gång samtidigt och han har lyckats med dem alla. I synnerhet om man ser på skivförsäljningen. Han startade med Gyllene Tider och då de gör sina comeback konserter så fyller de stora stadionarenor i bästa Springsteen stil.

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Filmrecension: Baby Driver – så bra att den borde vara bättre

  Sommarens snärtigaste actionmusikalaktiga biljaktsfilm.

  Baby Driver är berättelsen om en extremt begåvad ung chaufför som kör flyktbilen för bankrånare. Men är egentligen en snärtig och romantisk actionmusikal. Det är så bra att det är synd att det inte är ännu bättre.