Hoppa till huvudinnehåll

Bybutiken stängde – sommargästerna öppnade pub på Sarvsalö

Mona och Felix Björklund utanför Pub-café Wäfvars.
Tanken är att Pub-café Wäfvars är ett sommarcafé. Ägarna Mona och Felix Björklund framför den ombyggda potatiskällaren. Mona och Felix Björklund utanför Pub-café Wäfvars. Bild: Yle / Hanna Othman Pernå

Den gamla potatiskällaren är uppiffad från golv till tak och ute på gården finns en stor terrass. Pub-café Wäfvars öppnade dörrarna på midsommaraftonen.

Det lär ska ha liknat en folkvandring på midsommaraftonen då Sarvsalöbor och sommargästar vandrade mellan sommartorget vid Byagården och det nyöppnade kaféet på Sarvsalövägen.

Intresset för att bekanta sig med Pub-café Wäfvars var minst sagt stort. Sittplatserna tog slut och det gick åt flera tunnor öl redan första dagen.

Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö.
På Wäfvars kan man njuta av sitt kaffe både i övre våningen ... Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö. Bild: Yle / Hanna Othman Café

Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö, källaren.
... och i källaren. Slaktarens krokar vid ingången har förvandlats till klädhängare. Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö, källaren. Bild: Yle / Hanna Othman

Sarvsalöbornas nya ”vardagsrum” finns i en nyrenoverad potatiskällare från 1930-talet. I källaren ryms ett stort antal personer runt ett långt långbord, och också i den övre våningen är det långbord som gäller.

- Vi vill att det ska bli byns allrum. Därför har vi möblerat med långbord som tvingar folk att träffas och lära känna varandra, säger ägaren Felix Björklund.

Mona och Felix Björklund.
Ägarna Mona och Felix Björklund. Mona och Felix Björklund. Bild: Yle / Hanna Othman

Det är i den övre våningen som besökarna kan hämta och betala för sin mat eller dryck.

- Här får man både kaffe och vin, en god tårtbit och under vardagarna soppa. Ibland också brunch på söndagarna, säger Mona Björklund.

Paret Björklund funderar också på att testa kioskverksamhet i liten skala.

Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö.
Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö. Bild: Yle / Hanna Othman Café

Namnet Pub-café Wäfvars kommer från gården som byggnaden står på, ett hemman med gamla anor.

Efter att bybutiken stängde ifjol fanns det inte längre något ställe där öbor, sommargäster och besökare kunde sätta sig ner och umgås. Telefonen gick het medan man på ön försökte hitta en lösning och någon frivillig som kunde förverkliga det.

Paret Björklund hade redan tidigare köpt Wäfvars för att renovera det gamla karaktärshuset, men under hösten började planerna för de andra byggnaderna på gården utvecklas. Bland annat byggdes garaget om till kök.

Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö.
Den gamla potatiskällaren ligger precis intill vägen. Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö. Bild: Yle / Hanna Othman Café

Björklundarna säger att de inte förväntar sig bli rika på kaféverksamheten.

- Vi är nöjda om vi får in så mycket att vi får personalens löner och leverantörernas räkningar betalda. Vi är båda pensionerade sedan en bra bit tillbaka, och vilken pojke har nu inte önskat sig en egen pub, säger Felix Björklund leende.

Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö, terrassen.
Den nybyggda terrassen. Pub-Café Wäfvars på Sarvsalö, terrassen. Bild: Yle / Hanna Othman Café

Från terrassen i flera våningar har man utsikt över det glittrandet vattnet i Härpeviken, medan den gamla väderkvarnen vaktar över besökarna.

Nere vid stranden finns en gästbrygga som besökarna kan förtöja båten vid, men bilplatser finns det bara ett fåtal av.

Gästbrygga i Härpe by på Sarvsalö.
Gästbryggan. Gästbrygga i Härpe by på Sarvsalö. Bild: Yle / Hanna Othman