Hoppa till huvudinnehåll

Här är Svenskfinlands billigaste sommarstuga

Stugan i Pojo är röd och liten men har vita knutar.
Röd med vita knutar, som de flesta sommarstugorna i Svenskfinland. Stugan i Pojo är röd och liten men har vita knutar. Bild: Tino Oksanen fritidshus,stugliv

En liten stuga som saknar el och vatten. Sådan är Svenskfinlands billigaste sommarstuga, som finns i Pojo i Raseborg. Också den kommer sannolikt att hitta en köpare, trots att de flesta vill ha det bekvämare på sommarstugan.

För 18 000 euro får du en stuga på drygt 15 kvadratmeter med en tomt på 6000 kvadratmeter. Dessutom finns det utedass och förråd. Trots att den här stugan är billig och står på en egen tomt, så tillhör den inte de mest attraktiva stugorna.

Dagens kunder har nämligen högre krav än tidigare på vilka bekvämligheter som måste finnas, och el och vatten är saker man ogärna tummar på, säger Magnus Nyström, fastighetsförmedlare vid Aktia i Raseborg.

Men det beror ju på vad man är ute efter.

- Det är olika för olika människor. Vissa vill ha strandtomt, andra måste ha kvällssol. Också den här stugan kommer att hitta en kund, även om den inte är den mest lättsålda, säger Nyström.

Magnus Nyström säljer fastigheter i Västra Nyland.
Magnus Nyström säljer fastigheter i Västnyland. Magnus Nyström säljer fastigheter i Västra Nyland. Bild: Tino Oksanen fastighetsmäklare,Magnus Nyström

Fler stugor såldes i fjol

2016 såldes det kring 200 fler stugor än året innan i Finland. I de kommuner i Svenskfinland som Yle Nyheter granskade, minskade stugköpen ändå en aning, men bara från 639 till 614.

Det var främst strandfastigheter som blev färre. Priset på fastigheter utan strand har däremot stigit i Svenskfinland.

Det har varit bra fart på stughandeln i år, säger Nyström.

- Vi har sålt flera stugor än i fjol och året innan. I alla fall så här långt är det riktigt bra.

Kan man tala om någon trend då?

- Säkert är det de någorlunda positiva tongångarna i landet som hjälper oss på traven, och gör att folk vill och vågar satsa på en andra bostad som de kanske har drömt om en längre tid. Vi hoppas att det fortsätter att peka uppåt.

Finns det en ultimat sommarstuga?

Om man bortser från tycke och smak så finns det vissa element som tillsammans gör den ultimata sommarstugan (i södra Finland).

- Bilväg, inte för långt från huvudstadsregionen, havsstrand, el och vatten. Och inte för dyr, mellan 150 000 och 250 000 euro.

Rött utedass med vita knutar.
Utedass är inget hinder för affär. Rött utedass med vita knutar. Bild: Tino Oksanen torrtoaletter,utedass

Det viktigaste av de här är ändå läget.

- Du kan bygga om stugan och lägga om gården, men du kan inte flytta på tomten.

Däremot är till exempel utedass inget som avskräcker kunder från affär. Det går ju alltid att flytta in dasset.

Läs mera:

Vad vet du om stughandeln - kolla hur stugmarknaden ser ut nära dig

Vi har analyserat Lantmäteriverkets statistik över sommarstugeaffärer under de senaste tio åren. Utgående från det kan vi slå hål på tre seglivade myter om stughandeln och bekräfta en.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes