Hoppa till huvudinnehåll

Läsare upprörda över färre antal postutdelningar

En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare.
Arkivbild. En orange postvagn med texten "Posti" på skuffas av en orangeklädd brevbärare. Bild: Aleksi Koskinen/Posten Posten Finland,Postvagn,Posti Group Abp,Postiljon,brevbärare,post,posten

Räkningar och sjukhuskallelser som inte når fram i tid är bland annat orosmoln som våra läsare berättar om. Postlagen förändras och kommer att tillåta tre dagars utdelning på glesbygden.

Riksdagen röstade nyligen igenom en förändring av postlagen som möjliggör en utdelning tre dagar i veckan i glesbygden. Många av Yle Österbottens lyssnare och läsare är oroliga över utvecklingen.

Ramona Sjöberg är en av våra läsare som är upprörd över förändringen av postlagen.

- Jag tycker att det ska vara rättvist oberoende om man bor på stan eller på landet.

Sjöberg jobbar på Vasa centralsjukhus där posten kan komma att påverka patienternas vardag.

- Det kan handla om kallelser till sjukhus som inte kommer fram i tid, säger Sjöberg.

Ett annat scenario som Sjöberg nämner är att räkningar inte kommer fram i tid, och det har hänt att hon själv har fått räkningar vars förfallodatum redan har passerat när räkningen har nått postlådan.

Privata aktörer inget alternativ

Givetvis finns det privata budfirmor som levererar paket och brev enligt kundernas önskemål. Ramona Sjöberg tycker att postutdelning ska vara en basservice och man ska inte behöva bli beroende av privata aktörer. Dessutom finns merparten av deras kunder kanske främst i tätorter.

Upprörda röster i sociala medier

Vi efterlyste läsarnas kommentarer på ämnet i ett facebookinlägg. Många röster var kritiska till lagförändringen. En läsare skriver till exempel så här:

"Då bör det väl gälla i tätorter också! Alltid ska glesbygden lida, här betalas också skatter!"

En annan läsare lyfte fram problematiken med förfallodatum på räkningar i sin kommentar.

"Bara också fakturorna höjer sina förfallodagar. Alla räkningar kommer inte som e-betalning. Nu har de flesta 7 dagar från att de skrivs ut. Då har de inte nått en postlåda för utskick ens. Har någon gång varit med om att en räkning har förfallodag samma dag jag fått den."

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten