Hoppa till huvudinnehåll

Livslust sprider kunskap om ätstörningar

bild för sluta panta
bild för sluta panta Bild: sluta panta sluta panta

Det finns många myter om ätstörningar som starkt håller i sig: att enbart flickor drabbas av ätstörningar. Att man kan ta sig ur en ätstörning genom att helt enkelt ta sig i kragen och att ha en ätstörning innebär att man är riktigt, riktigt mager. Ett av våra mål inom projektet Livslustär att sprida kunskap och information om ätstörningar. Vi strävar efter att bidra till ökad förståelse för vad ätstörningar går ut på och hjälpa insjuknade och närkrets att känna igen en ätstörning i ett så tidigt skede som möjligt.

Egentligen kan man säga att ätstörningar handlar om ångestproblematik som tar sig i uttryck via maten. Man vaknar inte en dag med en ätstörning och svårigheter att äta sunt, utan orsakerna ligger djupare under ytan. Mat och träning kan bli desperata försök att kontrollera ens hektiska vardag eller få en vän när man är ensam. Rubbat ätbeteende kan vara ett rop på hjälp.

Vem insjuknar i ätsrörningar? I dagens läge talar man om benägenhet på genetisk nivå, om vissa personlighetsdrag som kan göra en person speciellt utsatt (t.ex. perfektionism) samt social inverkan. Allt mer diskuteras hur media och speciellt sociala medier påverkar både unga och äldre personer.

Inom vårt projektarbete föreläser vi mycket om temat kroppsbild och kroppsideal och hur mycket vi påverkas av median. Många spenderar mycket tid på sociala medier och påverkas starkt. Det farliga är att intrycken kan basera sig på något som inte är verkligt. Vi stirrar på en massa bilder på fitnesskroppar och glömmer lätt bort att en mjuk är en kropp är en lika fin kropp.

Många har funderingar kring kost, kropp och träning, men känner sig helt ensamma i sina funderingar. Tanken är att mottagningen inom Livslust-projektet ska vara en platform dit unga lätt kan vända sig. Vi erbjuda tre kostnadsfria besök och vår rådgivningstelefon är också till allas förfogande. Telefonnumret är 050 5220077 och vi tar emot samtal må-fre 9-16. Mer om temat finns att läsa på: http://atstorningscentrum.blogspot.fi/ och på Instagram är vi @aschelsingfors.

Chatta med Julia och Ira från Ätstörningscentrum på Sluta Panta ikväll 26.6 kl 19-22. Du hittar chatten HÄR.

-Ira&Julia

Livslust-projektet
Ätstörningscentrum
Malms Handelsväg 26
00700 Helsingfors

Nyligen publicerat - X3M