Hoppa till huvudinnehåll

Pizzeriabrand i Esbo utreds som grovt sabotage

Ett höghus i rödtegel med en pizzeria i första våningen.
Den brunna pizzerian ligger nära Alberga i Esbo. Ett höghus i rödtegel med en pizzeria i första våningen. Bild: Yle/ Mikael Hindsberg

Polisen utreder branden på restaurangen på Duvbacken intill Alberga i Esbo som grovt sabotage. Två personer greps redan i går kväll.

En eldsvåda utbröt på söndag kväll i restaurangen. Branden misstänks vara anlagd och polisen uppger att två personer misstänks för dådet.

Grannrestaurangen också i fara

En av personerna ska ha kastat en så kallad molotovcocktail mot restaurangen. Enligt polisen ska ytterligare en brandbomb ha kastats mot vindfånget på grannrestaurangen, men i det fallet hade elden inte spritt sig.

– Två män har gripits, för närvarande vill jag inte kommentera deras bakgrund närmare, säger kriminalkommisarie Teemu Värtinen från Esbopolisen som har hand om utredningen.

Det fanns människor både i pizzerian och i bostäderna ovanför den, men ingen skadades i branden. Åtta personer som befann sig i restaurangen svävade i livsfara enligt restaurangägaren Mohammed Mobin.

Övervakningsvideo på gärningsmannen

Mobin uppger sig ha videomaterial som tydligt visar vem som kastar brandbomben.

– Vi har precis fått in materialet och jag ska omedelbart ge över det till polisen, säger han.

Mobin berättar vidare att personal och kunder inte lyckades släcka elden när den bröt ut. I stället fick räddningsverket ta över släckningsarbetet i restaurangen som enligt honom totalförstördes.

Mobin berättar att han hotats under midsommardagen och tror att hoten har en direkt koppling till branden.

Polisen utreder motivet till dådet.