Hoppa till huvudinnehåll

Simskolan körde i gång i kulet väder

Barn i Folkhälsans simskola.
I solen känns det nästan varmt. Barn i Folkhälsans simskola. Bild: Yle simskolor,simundervisning,Samfundet Folkhälsan,barn (åldersgrupper),sommar,badstränder,pepot simgrop

Att anmäla sitt barn till en simskola utomhus kan vara aningen avskräckande då man tänker på de kyliga somrarna som inte är alltför ovanliga i Östnyland. Simskolan inomhus är bekvämare men samtidigt är det viktigt att barnen lär sej att simma utomhus.

Aleksi och Lina Maarala har kommit lite tidigare till simstranden i Kokon på måndag morgon och syskonen är i full färd med att fylla en hink med våt sand. Aleksi ska snart hoppa i vattnet medan lillasyster får vänta några år innan hon kan börja simskolan.

– Jag har simmat en gång men det var jättekallt, säger Aleksi.

Aleksi.
Aleksi Maarala har precis börjat simskolan. Aleksi. Bild: Yle/Sofia Strömgård barn (familjemedlemmar),simundervisning

Det är nog ganska kallt ännu, konstaterar han när han känt på vattnet med sin fot. Men han är ändå säker på att han vågar ta sej ett dopp lite senare.

Barn leker på strand.
Det är inte många simmare i farten. Barn leker på strand. Bild: Yle/Sofia Strömgård Samfundet Folkhälsan,badstränder,barn (familjemedlemmar),simskola

På måndagen har 14 barn kommit till simskolan och de har blivit indelade i delfiner och hajar och fått en egen simmössa.

Trots att vattnet bara är 18 grader och luften kring 13 grader plumsar barnen glatt i vattnet.

De flesta barnen springer rakt ner i vattnet medan en del är mer tveksamma efter att de doppat tårna.

Simma på två språk

Simskolan ordnas av Folkhälsan och går på två språk, svenska och finska. Först får barnen leka på land för att värma upp sej lite innan det blir dags att känna på vattnet.

– Vi leker i 20 minuter på land och sedan är vi 20 minuter i vattnet, berättar simlärare Emilia Höglund.

Barn i Folkhälsans simskola.
Det blir mycket lek för att barnen inte ska börja frysa. Barn i Folkhälsans simskola. simundervisning,Samfundet Folkhälsan,lekar,barn (familjemedlemmar)

Idag får det räcka med endast en tur i vattnet men vanligtvis brukar varje grupp träna i vattnet två gånger, varvat med lek för att hålla värmen uppe. Det blir en hel del exhopp för att inte börja frysa.

– Att gå i simskola utomhus är lite mer äkta än att vara i en simhall, men nackdelen är att barnen kanske inte är lika modiga att gå i om det är kallt, säger Höglund.

Folkhälsans simombud i Borgå, Cecilia Björkskog, håller med. Hon tycker också att det blir mer som på riktigt om man går i simskola utomhus.

– Det är väldigt viktigt att man också lär sej att simma utomhus. Om man faller från en båt så är man utomhus och då är vattnet kallt och det blåser.

Samtidigt finns det också fördelar med att lära sej simma i en simhall eftersom det är bekvämare och varmare.

Tappra barn

Om vattnet är kallare än 15 grader kan barnen inte vara i vattnet eftersom risken för hypotermi blir för stor. I Kokon blir vattnet inte så kallt men på Pellinge kan det hända, berättar Cecilia Björkskog.

– Barnen är tappra och simmar nog. De brukar doppa sej även om vattnet är kallt.

Barn i simskola.
I simundervisningen ingår en hel del lekar i vattnet för att få barnen att känna sej trygga. Barn i simskola. Bild: Yle/Sofia Strömgård simundervisning,Samfundet Folkhälsan,badstränder,folkhälsans simskola

Folkhälsan ordar simskola i Kokon, på Hasselholmen och på Pellinge. Simskolan i Kokon pågår i 2 veckor med start från 26.6 och en annan med start den 10.7. På Pellinge börjar simskolan 3.7 och Hasselholmen den 17.7. Det finns fortfarande en del lediga platser till alla simskolor.

Totalt har Folkhälsan mellan 100 och 150 barn i simskolan varje sommar i Borgå.

Borgå stad ordnar simskola med start den 31 juli då simhallen öppnar igen efter sommarlovet. Det kan finnas ströplatser kvar.