Hoppa till huvudinnehåll

Socialisterna mot seger i Albanien - men utan folkets breda stöd

Människor följer med tv-rapporteringen från parlamentsvalet på Skanderbegplatsen i Tirana.
Mycket få människor var på Skanderbegplatsen i centrala Tirana på söndagskvällen för att följa med tv-rapporteringen om valet. Människor följer med tv-rapporteringen från parlamentsvalet på Skanderbegplatsen i Tirana. Bild: Patrick Holmström Albanien,parlamentsval,Tirana

Valdeltagandet i gårdagens parlamentsval i EU-kandidatlandet Albanien blev uppseendeväckande lågt, enligt preliminära uppgifter. Socialisterna ser ut att kunna fortsätta regera, men utan ett starkt folkligt stöd inför kommande medlemskapsförhandlingar med EU.

Socialistpartiet under ledning av premiärminister Edi Rama såg ut att bli fortsatt största parti, enligt en vallokalsundersökning som ett italienskt opinionsmätningsföretag publicerade på söndagskvällen.

Socialistiska partiets ledare Edi Rama röstar i parlamentsvalet.
Edi Rama i sin vallokal på söndagen. Socialistiska partiets ledare Edi Rama röstar i parlamentsvalet. Bild: EPA/MALTON DIBRA Albanien,Edi Rama,parlamentsval

Men det var oklart om socialisterna skulle få den hett eftertraktade majoriteten i parlamentet. Det har inget parti lyckats med efter kommunismens fall i början av 1990-talet.

Rama kan tänkas gå i koalition med det näst största partiet Demokratiska partiet under ledning av Lulzim Basha.

Demokraterna placerar sig till höger eller i mitten och har nu varit i opposition men de har samma EU-vänliga agenda som socialisterna. Inget verkade ändå vara avtalat på förhand.

Rama lämnade plötsligt sitt partihögkvarter drygt en timme efter att resultaten av vallokalsenkäten kommit. Han verkade sammanbiten, kommenterade inte resultaten och svarade inte på Yle Nyheters frågor.

Edi Rama lämnar partihögkvarteret efter parlamentsvalet.
Edi Rama lämnade partihögkvarteret på söndagskvällen. Edi Rama lämnar partihögkvarteret efter parlamentsvalet. Bild: Patrick Holmström Albanien,Edi Rama

Valdeltagandet blev bara cirka 45 procent, enligt preliminära uppgifter. Endast 20 procent av kvinnorna brydde sig om att rösta, enligt samma inofficiella uppskattningar.

Om siffrorna håller i sig har valdeltagandet aldrig varit så lågt i Albanien efter kommunistdiktaturen.

Vallokal i skola i Tirana.
Öde vallokal i Tirana på söndagskvällen. Vallokal i skola i Tirana. Bild: Patrick Holmström Albanien,parlamentsval,Vallokal,Tirana

Den centrala valkommissionen beslöt strax innan vallokalerna skulle stängas att förlänga öppettiden med en timme då valdeltagandet verkade bli oroande lågt.

Både premiärminister Rama och oppositionsledaren Basha publicerade flera upprop på Twitter och Facebook och uppmanade folk att gå och rösta i sista minuten.

Festligheter, värmebölja och misstro

En av orsakerna till det låga valdeltagandet kan ha varit värmeböljan. Det var nästan 40 grader varmt i den albanska huvudstaden på söndagen.

Samma dag firades dessutom id al-fitr som slutet på ramadan. En knapp majoritet av albanerna betecknar sig som muslimer, men gränserna mellan religionerna i Albanien är låg och även många kristna firar slutet på ramadan.

Muslimer markerar slutet på Ramadan i Tirana.
Id al-fitrsamling på Skanderbegplatsen i Tirana på söndagsmorgonen. Muslimer markerar slutet på Ramadan i Tirana. Bild: EPA/MALTON DIBRA Albanien,Tirana,Eid Al-Fitr,muslimer

En annan orsak är att en tredjedel av de röstberättigade albanerna finns utomlands. De har emigrerat men behållit sitt albanska medborgarskap.

Man kan emellertid inte rösta på albanska beskickningar utomlands utan måste ta sig till det gamla hemlandet för att göra det. Många exilalbaner avstår från att göra det och bidrar därmed till det låga valdeltagandet.

Det största orsaken till ointresset kan ändå vara att albanerna är trötta på åratal av korruption och mygel bland politikerna och att de kanske mistat tron på att man kan påverka genom val.

EU-förhandlingar väntar om allt går väl

Albanien har varit Natomedlem sedan 2009 och EU-kandidatland sedan 2014. Det råder bred nationell enighet om att landet ska försöka nå medlemskap.

Före det måste Albanien lyckas etablera egentliga medlemskapsförhandlingar och av central betydelse blir hur de internationella valobservatörerna kommer att bedöma söndagens parlamentsval.

Valurnor i Tirana efter parlamentsvalet.
Förseglade valurnor i Tirana. Valurnor i Tirana efter parlamentsvalet. Bild: EPA/Malton Dibra Albanien,parlamentsval,Valurna

Ett av villkoren för att Albanien ska få inleda egentliga medlemskapsförhandlingar med EU är att man kan visa att det går att genomföra fria och rättvisa val enligt internationell standard.

De utmaningar som står näst i kön är ändå minst lika stora.

Korruptionen genomsyrar hela statsapparaten och den omfattande knarkodlingen har gjort Albanien till Europas ledande producent och exportör av cannabis.