Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges försvarsminister kräver insyn i rysk militärövning

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013.
Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013. Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu (till vänster) och president Vladimir Putin (till höger) följer med Zapad-övningen i Kaliningrad-regionen 26.9.2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Ryssland,manövrer,Zapad,militärövning

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist kräver att Ryssland bjuder in observatörer till den ryska militärövningen Zapad i höst. Det säger han till Sveriges radio.

Ryssland har erbjudits att skicka observatörer till försvarsövningen Aurora i Sverige i september. Samtidigt pågår den ryska övningen Zapad och Hultqvist kräver att Ryssland i sin tur bjuder in observatörer där.

- De bör också inbjuda observatörer. Det här är sammantaget en mycket stor övning och det är rimligt att eftersom den pågår samtidigt som vår övning och man agerar förtroendeskapande och säkerhetsskapande genom att inbjuda observatörer och visa den öppenheten, säger Hultqvist till Sveriges radio.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist under en presskonferens i Riga 31.3.2017
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist under en presskonferens i Riga 31.3.2017 Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist under en presskonferens i Riga 31.3.2017 Bild: EPA/VALDA KALNINA Peter Hultqvist,Sverige,Försvarsminister

Länderna inom Organisationen för säkerhet och samarbete inom Europa (OSSE) har kommit överens om att anmäla kommande militärövningar och bjuda in observatörer från de andra länderna när övningarna når en viss storlek.

Övningen Aurora når inte den storleken, men enligt Hultqvist har den svenska regeringen frivilligt bjudit in observatörer från exempelvis Ryssland och Vitryssland.

Också Finland deltar i försvarsövningen Aurora. Övningen ska genomföras i luften, på marken och till sjöss i Mälardalen, Stockholm, på och runt Gotland och i Göteborg.

Övningen Zapad i västra Ryssland hölls senast 2013 och var enligt internationella bedömare så stor att observatörer borde ha bjudits in, men enligt Ryssland var det officiella antalet deltagare precis under gränsen för en inbjudan.

Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013.
Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013. Nikolaj Lukasjenko (son till Vitrysslands president), Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu under Zapad-övningen i september 2013. Bild: EPA/ALEXEY DRUGINYN / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Aleksandr Lukasjenko,Vladimir Putin,Zapad

Peter Hultqvist tycker att det är allvarligt om länder försöker "trixa sig ur" Wiendokumentets bestämmelser och undvika att bjuda in observatörer.

Den ryska ambassaden i Stockholm har uppgett för Sveriges radio att försvarsattachéer kommer att bjudas in till "exekveringsfasen" av årets Zapadövning, men har inte uppgett exakt vad det betyder.

Källor: Sveriges radio, FNB-TT

Läs också