Hoppa till huvudinnehåll

Vanhanen beskyller Risikko för påtryckning mot grundlagsutskottet

Matti Vanhanen i februari 2016, vid lanseringen av sin bok om utrikespolitik.
Matti Vanhanen i februari 2016, vid lanseringen av sin bok om utrikespolitik. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Matti Vanhanen,Centern i Finland,riksdagsgrupper,utrikespolitik

Förra statsministern, riksdagsledamoten Matti Vanhanen (C) tycker att inrikesminister Paula Risikko utövar påtryckning mot grundlagsutskottet.

Matti Vanhanen förundrar sig över inrikesminister Paula Risikkos (Saml) uttalanden till Lännen Media om social- och hälsovårdsreformen.

– Minister Risikkos sätt att ställa villkor för genomförandet av regeringens viktigaste reform kan tolkas som en påtryckning av grundlagsutskottet, säger Vanhanen.

Paula Risikko föreslår att riksdagsbehandlingen av landskapslagen och lagen om social- och hälsovårdsreformen ska avbrytas om valfrihetsmodellen måste ändras efter att grundlagsutskottet gett sitt utlåtande.

– Det här är ett obegripligt förslag, eftersom det så vitt jag vet inte finns några konstitutionella problem med landskapslagen, säger Matti Vanhanen.

– Grundlagsutskottets uppgift är att uppskatta lagförslagets grundlagsenlighet. Regeringens förslag ska rättas så som grundlagsutskottet förutsätter. Det handlar om ett juridiskt förfarande som man inte får ingripa mot på politiska grunder, säger Vanhanen.

Han kräver att grundlagsutskottet ska ges arbetsro.

Även statsminister Juha Sipilä (C) kräver att grundlagsutskottet ska ges arbetsro.

Läs också