Hoppa till huvudinnehåll

Allmänt sopkärl öppnas i Nagu

Sopkärl vid Littois träsk.
Arkivbild. Sopkärl vid Littois träsk. Bild: YLE/Niclas Lundqvist papperskorgar,sopkärl,sopor

Sedan den fastighetsvisa avfallsservicen införts har de allmänna sopkärlen försvunnit. För turister har det blivit svårare att slänga sopor men nu blir det enklare genom en ny allmän sopcontainer i Nagu.

Införandet av den fastighetsvisa avfallskärlen i Pargas stads skärgårdsdelar har med facit i hand fungerat bra. Mängden avfall som dumpas i naturen har minskat och allt fler återvinner vid sorteringsstationerna.

Men trots det har det diskuterats om att det finns ett behov för ett allmänt olåst sopkärl för till exempel turister.

Miljörådgivare Mikaela Sundqvist vid Sydvästra Finlands avfallsservice berättar att de i samarbete med Pargas stad nu kommer att öppna ett nytt allmänt sopkärl i Nagu centrum.

- Det är en container för brännbart avfall i liten storlek som är ämnat för turister. Det kan till exempel vara brännbara sopor i små påsar som samlats i bilen eller till exempel bananskal.

Fast bosatta och fritidsboenden ska fortsättningsvis föra brännbart avfall till fastighetsvisa avfallskärl och inte till det allmänna sopkärlet, enligt Mikaela Sundqvist.

Hoppas skräpet hittar rätt

Tidigare har de allmänna sopkärlen missbrukats och skräpet har bland annat inte sorterats korrekt innan. Dessutom har man dumpat farligt avfall i sopkärlen. Mikaela Sundqvist hoppas att det inte kommer att återupprepas i Nagu.

- Om sopkärlet missbrukas kommer det att tas bort. Vi önskar innerligt att detta sopkärl inte missbrukas och att de allmänna sopkärlen istället kommer att utvidgas.

Mikaela Sundqvist tror att sopcontainerns centrala läge i Nagu kommer att ha en dämpande effekt på missbruket.

- Det finns möjligtvis press från bevakande ögon bredvid så att man inte så enkelt lämnar fel slags avfall vid sopcontainern. Jag tror även att de fasta boenden och fritidsboenden som vistas i området vid det här laget har blivit vana vid att föra soporna till korrekta ställen.

Läs också