Hoppa till huvudinnehåll

Borgå fortsätter utreda bolagisering av social- och hälsovården

Näse sjukhus avdelning 3.
Borgå stads utredning i samband med social- och hälsovårdsreformen har uppdaterats. Näse sjukhus avdelning 3. Bild: YLE/Erica Vasama sparkcykel

Borgå stad har blivit tvungna att uppdatera den utredning om bolagisering som publicerades i januari. Utredningen gäller valfriheten av tjänster i och med social- och hälsovårdsreformen.

I och med reformen kommer stora delar av sjukvården som numera sköts av kommunerna att övergå till bolag.

I Borgå utreder man möjlighet till bolagisering, antingen genom att på egen hand bilda ett bolag eller i samarbete med en privat aktör.

– Vi kontrollerar alltså om möjligheten att grunda ett sånt här bolag redan i förväg inför den kommande lagändringen. Det har varit en mycket lång utredning eftersom den måste behandla allt från den juridiska bitem till hur personalen kommer att påverkas av förändringen, säger Kati Liukko, servicedirektör för Borgå stad.

Riksdagens grundlagsutskott ska ännu behandla lagförslagen och därför fortsätter Borgås uppdateringsarbete under sommaren.

Ingen förändring för invånarna

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujala säger i ett pressmeddelande att han tror att många aktörer gärna skulle ta chansen att samarbeta med Borgå. Det tror också Kati Liukko.

– Borgå har ett mycket lämpligt geografiskt läge för hela, med stora kommuner nära som gärna skulle utnyttja servicen. Under utredningen har vi diskuterat med ett antal privata aktörer och de har själva sagt att det intresserar.

Hur kommer Borgåborna själva märka av den här förändringen?

– Antagligen kommer det inte alls att märkas, tanken är att serviceschemat ska hållas likadant som tidigare, med hälsocentralerna som en av deltagarna i bolaget, säger Liukko.