Hoppa till huvudinnehåll

Brasiliens president anklagas officiellt för korruption

Brasiliens president Michel Temer den 26 juni 2017
Brasiliens president Michel Temer i huvudstaden Brasilia den 26 juni 2017 Brasiliens president Michel Temer den 26 juni 2017 Michel Temer,Brasilien

Brasiliens president Michel Temer anklagas nu formellt av landets överåklagare general Rodrigo Janot för att ha tagit emot mutor på sammanlagt flera miljoner dollar.

Åtalet måste få stöd av två tredjedelar av ledamöterna i parlamentets underhus innan Temer kan ställas inför rätta.

Det kan hända att parlamentet stoppar rättegången, men Temer har flera åtal att vänta, bland annat för att hindra rättvisans gång och tillhöra en kriminell organisation.

Parlamentsledamöter inom Temers koalition litar på att de kan förhindra att det blir en rättegång, men de varnar samtidigt att stödet kan försvinna om kongressen fler gånger tvingas skydda Temer.

Ljudinspelning med chef för köttjätte

Överåklagaren säger att Temer någon gång i mars-april i år tog emot en muta på omkring 150 000 dollar av Joesly Batista, före detta styrelseordförande för köttjätten JBS.

Bland bevisen finns en ljudinspelning där Temer under ett samtal med Joesly Batista uppenbarligen godkänner att den tidigare talmannen Eduardo Cunha ska få pengar för att hålla tyst.

Cunha är en tidigare allierad till Temer. Han avtjänar som bäst ett 15 års fängelsestraff för korruption. Batista spelade in samtalet och gav det till åklagare inom ramen för ett avtal om strafflindring.

Enligt chefer för köttjätten tog presidenten mutor för att hantera skattefrågor, få tillgång till lån från statliga banker och andra ärenden. Enligt åtalet såg Temer till att han skulle få sammanlagt 11,5 miljoner dollar under en nio månader lång period.

Uppmanas utlysa nyval

Korruptionsskandalen återspeglas nu i Temers popularitetssiffror som enligt en färsk enkät är de lägsta för en president sedan Brasilien drabbades av hyperinflation under president José Sarney under andra hälften av 1980-talet.

Enligt flera bedömare börjar Temers situation nu bli ohållbar då han förlorar stödet även från allt fler tidigare allierade.

En av dem som stödde Temer då han tog över efter Dilma Roussef är den tidigare presidenten Fernando Henrique Cardoso. Nu säger Cardoso att Temer borde överväga att utlysa förtida presidentval.

Temer har bedyrat sin oskuld och har sagt att han vägrar att avgå.

Mutor i miljardklassen

Utredare har avslöjat otroligt omfattande korruption bland brasilianska politiker och företagsledare. Mycket av verksamheten kretsar kring mutor på sammanlagt flera miljarder dollar till politiker och ledare inom statsbolag i utbyte mot lukrativa kontrakt.

Temer och en tredjedel av hans regering, liksom fyra tidigare presidenter och tiotals parlamentsledamöter utreds för eller har redan åtalats inom ramen för den här korruptionsskandalen.

En sak skiljer Temer från andra inblandade i härvan. Han kan bli den första sittande presidenten i Brasilien som ställs inför rätta.

Källor: AP, Reuters, AFP, TT

Artikeln har uppdaterats. Texten ändrades klockan 11.24 så att det tydligare framgår att det är Cunha och inte Temer som sitter i fängelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes