Hoppa till huvudinnehåll

Donator drar sig ur bollhall i Pedersöre - beslut dröjde för länge

Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre
Det är på den här planen som bollhallen enligt planerna skulle byggas. Fotbollsplanen vid Sursik i Pedersöre Bild: Yle/Kjell Vikman fotboll,fotbollsplaner

300 000 euro lovade företagaren Leif Käldman i Pedersöre donera till bollhallsbygget i Pedersöre. Men ett positivt beslut måste tas före den sista juni. Det klarade inte kommunstyrelsen. Nu gäller inte löftet längre, säger Käldman.

Jag kan dra mig ur med äran i behåll, säger företagaren Leif Käldman i Pedersöre. Löftet att donera 300 000 euro till bollhallsbygget gäller inte längre. Käldmans villkor var att kommunen tar ett positivt beslut före den sista juni.

Det var i maj bollhallsprojektet var uppe i kommunstyrelsen. Efter en jämn omröstning 5-5 beslöt styrelsen remittera ärendet för ny beredning. Därmed hinner man inte fatta något beslut före Käldmans tidsfrist går ut.

Nya styrelseordföranden, då vanlig ledamot, Greger Forsblom (SFP) röstade för fortsatt behandling men förlorade. I dag säger Forsblom att han hoppas frågan kan tas upp igen i augusti eller september.

- Min åsikt är att kommunen ska gå med i bollhallsbolaget.

Men om bolaget i höst kan få några donationspengar känner Forsblom inte till.

Kommunens andel i bollhallen är aktier för 70 000 euro samt borgen för lån. Ytterligare knappt 160 000 euro tillkommer för att flytta en kastplan för att ge plats för bollhallen.

Enligt uppgift fanns det flera skäl till att frågan hakade upp sig i styrelsen. Del det ekonomiska, men också platsen invid ishallen ifrågasattes.

Donerat pengar förr

Leif Käldman själv gör ingen dramatik av att han är beredd att ge 300 000 euro av egna pengar till ett bollhallsbygge.

- Jag satsar gärna på sådant som tillför något positivt till kommunen.

Tidigare har Käldman donerat 100 000 euro för att få kommunen att bygga en lätt trafikled mellan Sandsund och Bennäs. Käldman säger att extra pengar kan puffa fram ett projekt över den sista tuvan.

Det lyckades med trafikleden, men frågan är om uppförsbacken är för stor för bollhallen. Kommunstyrelsen klarade ju inte av att fatta ett positivt beslut.

- Jan kan med gott samvete säga, att jag gjorde det bästa jag kunde, säger Käldman.

En liten brasklapp lägger han till.

- Jag kan ju tänka om i höst om jag är på sådant humör.