Hoppa till huvudinnehåll

Ellen Strömberg: Blejk, fejt och fab

Porträtt av Ellen Strömberg, bloggare och en av Vegas sommarpratare 2017.
Ellen Strömberg pratar om kroppsaktivism. Porträtt av Ellen Strömberg, bloggare och en av Vegas sommarpratare 2017. Bild: Anne Häggblom vegas sommarpratare 2017

- Jag har varit tjock sen puberteten came to town och sen dess har jag lagt ner så sjukt mycket energi på att hata mig själv.

Ellen Strömberg är café- och kulturarbetare i Jakobstad och blev vald till årets bloggare med bloggen Blejk, Fejt och Fab där hon med bitande ironi, humor och allvar skriver ur ett plus size-perspektiv.

Kroppsaktivism

I sommarpratet reflekterar hon över avsaknaden av förebilder för människor i stora storlekar. Ellen har vuxit upp med att hata sin kropp ända tills den dag hon hittade rörelsen kroppsaktivism på internet.

Kroppsaktivismrörelsen är i grunden feministisk och vill enkelt säga att alla kroppar är okej. Hur de än ser ut.

- Jag kanske inte springer maraton. Men faktumet att jag inte längre vill dö tycker jag är jävligt hälsosamt, säger hon i sitt sommarprat i Radio Vega.

Representation är ovärderligt. Att aldrig se sin kroppstyp, sin hudfärg, sitt utseende representerat gör att man till slut tror att man inte har nåt existensberättigande. Och det är det som det sist och slutligen handlar om. Jag har rätt att finnas.― Ellen Strömberg

Färgstark bekantskapskrets

När Ellen var i tonåren drömde hon om att flytta bort, se exotiska platser och träffa spännande mänskor - någon annanstans.

- Har man längtat bort ett helt liv kan det vara svårt att erkänna att man plötsligt trivs. När man tänkt sig vara ämnad för öppna horisonter och exotiska platser, så kan det lätt ses som ett nederlag när man trivs som bäst med fötterna djupt ner i päärolandi.

Efter att ha bott på olika ställen, bland annat i Tyskland, återvände Ellen till Jakobstad och fick jobb på kulturkafét After Eight. Hon skaffade bostad och två katter. Plötsligt märkte hon att mänskorna runtomkring henne var just såna där intressanta typer som hon hade längtat efter att få träffa långt bort i fjärran.

Det som hände var att jag sänkte blicken och nästan yrvaket betraktade det där päärolandi jag stod i och upptäckte en sak. Jag upptäckte att jag hade ett givande jobb och en färgstark, kreativ och otroligt konstig bekantskapskrets. Jag upptäckte att det där livet jag sökt efter, det pågick precis här. Ungefär sju kilometer från mitt barndomshem.

Giftermål definierar mig inte

Ellen berättar hur pirrigt det var att träffa Pär första gången efter att ha haft nätkontakt en längre tid. Giftermål var inte nånting som hörde till Ellens tonårsdrömmar och att vara gift definierar henne inte.

Eftersom hon är skilsmässobarn tycker hon inte att det spelar nån roll vad det står på ett papper. Av praktiska skäl blev det giftermål i alla fall och Ellen märkte att hon gillade läget.

- Jag tycker om att det kommer ta massa pappersjobb och en lång tid om han vill lämna mig. Jag tycker om att jag alltid kommer finnas i Pärs liv, oavsett vad som händer. Jag tycker om att vi båda tror så hårt på det här att vi är villiga att sammanlänka oss på det sättet. Men nån vändpunkt var det inte. Det kändes mera som att såga fram och tillbaka med bilen då man ska fickparkera.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till musiken i Ellens sommarprat.

Låten Every Day av Tom Alfons & Costa saknas i Spotify-listan, den kan höras här.

Ellen Strömberg sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

 • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

  Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

  En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

 • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

  Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

  Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Pianisten som älskas av diktatorer

  Ljuv musik för någon, rena tortyren för någon annan.

  Musiken har ett egenvärde i sin skönhet. Men därtill har musiken använts för att tvinga eller leda oss till ett önskvärt beteende. Det har handlat om så vitt skilda syften som att få oss att känna trygghet i hissar, (där av namnet hissmusik) konsumera mera eller rentav få oss att strida tapprare.

 • Eldringen, jordskalvens och vulkanernas rike

  90% av världens jordbävningar äger rum här.

  Mexico City är bara en av flera stora metropoler som ligger invid den så kallade Eldringen, en 40 000 kilometer lång hästskoformad ring där jordbävningar och vulkanutbrott är särskilt vanliga. Men Mexico City är av diverse orsaker särskilt sårbart för jordskalv.

 • Skilsmässans minsta glöms lätt bort

  Det är inte bara paret som sörjer en skilsmässa.

  En skilsmässa är aldrig lätt men ibland kan det bli onödigt knepigt, speciellt för de små. Kampanjen Se Mej vill sprida ljus på hur barnen uppfattar det hela.

 • Har du prövat på alternativ medicin?

  Det finns inga nationella krav på alternativ vård.

  Akupunktur, zonterapi, homeopati, atlasprofylax, bioresonans. Listan på alternativa vårdformer är lång, de här exemplen är bara en del av det som står till buds idag vid sidan av skolmedicinen. Har du använt dig av alternativ medicin?

 • Teaterrecension: Piaf ända ut i fingerspetsarna

  Imponerande musikdrama om Edith Piafs liv.

  Åbo Svenska Teaters storsatsning Piaf - jag ångrar ingenting är en pjäs som berör, skakar om och bjuder på grandiosa musikaliska uppträdanden. Ibland är det närapå skrämmande hur väl Emma Klingenberg tar sig an rollen som Edith Piaf, skriver Svenska Yles recensent Lotta Green.

 • Teaterrecension: Fullt ös i skogen när Finland firar 100 år

  Koivu ja tähti är en brokig kavalkad över vårt land.

  Nationalteaterns jubileumsuppsättning Koivu ja tähti bjuder på en mångfasetterad mosaik över Finland. En tokrolig, mytisk men också allvarlig bild av nationen målas upp i rasande takt. Tre teatertimmar flyger fram i historiska och samtida tecken, skriver Svenska Yles recensent Maria Lindh-Hindsberg.