Hoppa till huvudinnehåll

Explorer Belt handlar om att övervinna sig själv – och att överleva i ett främmande land

Bea-Lina Holmberg
Bea-Lina Holmberg är taggad på att åka iväg på Explorer Belt. Förra gången var hon deltagare, nu är hon ledare och har koll på (nästan) allt som kommer att hända. Bea-Lina Holmberg Bild: Claudia Rybin/Yle

Du ska gå 200 kilometer under tio dagar. Du har inga pengar och ingen telefon. Du befinner dig i Ungern, men du har ingen aning om var. Välkommen till scoutevenemanget Explorer Belt.

- Explorer Belt handlar mest om det mystiska, att deltagarna inte vet så mycket om vad som kommer att hända, säger Bea-Lina Holmberg som är en av ledarna.

Bea-Lina och de andra ledarna har planerat evenemanget i två år, och resan startar på onsdag (28.6). Då åker 32 vuxna deltagare, sju ledare och en busschaufför iväg med buss till Ungern.

- Vi har planerat allt program och alla vandringsområden, så vi vet allt men deltagarna vet ingenting.

Måste lita på lokalbefolkningens välvilja

Deltagarna vandrar i par och de har med sig ett tält, men det är ändå meningen att de så långt som möjligt ska sova hos lokalbefolkningen. De ska också ringa till ledarna varannan dag och avlämna en rapport.

- De rör sig mest i små byar eftersom målet är att bekanta sig med befolkningen och kulturen, och vara en del av befolkningen. Då får man oftast låna en telefon eller sovplats av någon, säger Bea-Lina.

Bea-Lina fick hjälp av en nunna i Italien

Finlands scouter ordnar evenemanget vartannat år, och förra gången var Bea-Lina en av deltagarna. Då vandrade de i Italien.

- Vi sov bara en natt i tält, men det var på gården till en scoutlokal.

Bea-Lina och hennes partner hade tur och fick ofta hjälp av lokabefolkningen, men första kvällen var ändå svår, fram tills hjälpen kom.

- För mig var det jobbigt att inte veta var jag skulle sova nästa natt. Vi visste inte om det skulle bli hemma hos någon, eller på en parkbänk eller i ett dike.

Människor (scouter) som sitter bredvid en buss och äter.
Bea-Lina Holmberg och resten av deltagarna tar matpaus någonstans på vägen mot Explorer Belt 2015. Människor (scouter) som sitter bredvid en buss och äter. Bild: Lauri Huitula

Den första kvällen kom de igång ganska sent och det var folktomt i byn. De frågade runt efter hjälp men ingen hade någon sovplats. När de fick tips om ett äldreboende gick de dit.

- En nunna kom emot oss och först sa hon nej. Jag började nästan gråta för jag tänkte att vi inte kommer att få sova någonstans, men sedan ändrade hon sig och vi fick sova i deras badstuga.

Bea-Lina och hennes partner fick nybäddade sängar, frukt och en guidad rundtur – ingen dålig start på vandringen alltså.

Bältet är det bästa du kan få

Explorer Belt är ingen tävling, men du kan få olika priser beroende på hur du klarat av vandringen. Bea-Lina kan inte säga hur du får de olika priserna, eftersom även det är hemligt.

- Vi för loggbok och efter vandringen är det två domare och någon som bor i landet som kollar igenom dem, berättar hon.

Deltagarna kan få ett Explorer Belt-diplom, -bältmärke eller -bälte. Bältet är det bästa du kan få, men det är inte många som klarar sig så bra. De flesta stannar på ett diplom eller bältmärke.

- Det handlar mest om att övervinna sig själv och våga gå utanför sin bekvämlighetszon. Det är den största tävlingen, skulle jag säga.

Roligt att som vuxen få vara vargunge igen

Deltagarna är alla i åldern 18 – 28, så det är alltså vuxna scouter vi pratar om. Som vuxen scout handlar hobbyn mest om förtroendeuppdrag och att planera tävlingar, läger och sammankomster, så att än en gång få vara en vargunge är något som uppskattas.

- Det är väldigt skönt och avkopplande att inte behöva ha koll på allt och att bara vara ansvarig för sig själv. Du får bara ta det lugnt. För en gångs skull är det något som ordnas för dig - det är inte du som gör något för andra.

Trots att själva vandringen bara tar tio dagar är resan en hel månad lång. När vandringen är slut kommer de nämligen att resa runt och bekanta sig med landet.

- Jag ser fram emot att lära känna Ungern, för det är ett ganska främmande land för mig, säger Bea-Lina.