Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna rekordoptimistiska över landets ekonomi

Jordgubbstårta
Det är fest för Finlands ekonomi, att döma av konsumentbarometern. Jordgubbstårta Bild: Mostphotos Jordgubbstårta,tårtor,tårta,jordgubbe,gräddtårta,jordgubbar

De finländska konsumenterna har fortfarande en stark tro på Finlands ekonomi, visar Statistikcentralens konsumentbarometer för juni månad.

Konsumenterna ser för närvarande så ljust på Finlands ekonomi att siffrorna för maj-juni är de högsta någonsin. Barometern har funnits sedan 1995, vilket betyder att siffrorna är de högsta på 22 år.

Hälften av de tillfrågade ansåg i den senaste barometern att Finlands ekonomiska situation kommer att bli bättre under det följande året. Bara 9 procent bedömde att Finlands ekonomi kommer att försvagas.

Synen på Finlands ekonomi och arbetslösheten har uppvisat en stigande trend i ett drygt år.

Rädsla för arbetslöshet minskar

I den senaste barometern är konsumenternas tro på att arbetslösheten minskar den starkaste på tio år. Synen på Finlands ekonomi var den bästa på sju år.

Förväntningarna på konsumenternas egen ekonomi har däremot gradvis försvagats från och med våren. Förväntningarna är ändå på samma nivå som långtidsmedelvärdet.

De som hade jobb upplevde att risken för att själv råka ut för arbetslöshet har minskat betydligt under de senaste månaderna.

För barometern intervjuades den 1–16 juni 1 161 personer bosatta i Finland.

Källa: Statistikcentralen