Hoppa till huvudinnehåll

Henricson: fortfarande viktigt att planera ett åboländskt vårdbolag

Åbolands sjukhus i Åbo
Vem och hur vården ska arrangeras i framtiden är en långkörare. Åbolands sjukhus i Åbo Bild: Yle/Nora Engström åbolands

Arbetet med att planera ett åboländskt vårdbolag är inte onödigt, även om grundlagsutskottet skulle komma fram till att valfrihetsmodellen inom vården måste ändras. Det säger Marcus Henricson, som utreder hur ett åboländskt vårdbolag kunde se ut.

På fredagen ger grundlagsutskottet sitt utlåtande gällande vård- och landskapsreformen.

Lännen Medias källor uppger att utskottet ser ut att komma fram till att landskapen inte kan åläggas att bolagisera den social- och hälsovård som skulle omfattas av valfriheten.

Marcus Henricson är inte överraskad över vändningen.

- Vi har hela tiden sagt att det finns uppenbara grundlagsfrågor som är olösta i de lagförslag som regeringen har kommit med, säger Henricson. Grundlagen är ju ingen tråkig liten juridisk detalj som måste beaktas då man stiftar lagar, utan grundlagen innehåller de grundläggande principerna som vårt samhälle bygger på.

marcus henricson
Marcus Henricson har utrett hur ett gemensamt vårdbolag kunde se ut i regionen. marcus henricson Bild: Yle marcus henricson

Enligt Henricson borde man det här beakta redan då man överväger att stifta nya lagar.

- Ibland får man den uppfattningen att alla ministrar i regeringen inte har förstått det här, säger Henricson.

Gemensamt vårdbolag för svenskspråkig vård i regionen

Henricson utreder alltså som bäst om bland annat Pargas, Kimitoön, Åbo och Åbolands sjukhus ska bilda ett gemensamt vårdbolag, som erbjuder tvåspråkiga tjänster efter vårdreformen.

Vad innebär det för ditt utredningsarbete om bolagiseringskravet slopas?

- Orsaken till att planeringsarbetet inleddes i Åboland är inte bolagiseringstvånget. Om ansvaret för vården överförs från kommunerna till landskapen så behövs det någon som har ansvar för den tvåspråkiga vården.

- Ett aktiebolag är en klar och tydlig organisationsform som kan styras effektivt och som kan se till att den här tvåspråkiga uppgiften sköts bra. Så i och för sig så tror jag inte att våra grundläggande planer ändras oberonde av vad grundlagsutskottet säger. Men det är klart att det kommer att finnas juridiska detaljer som måste beaktas.

Enligt Henricson gäller det fortfarande att vara förutseende.

- Vi vill vara så välinformerade som möjligt, så att sedan då vi vet hur lagstiftningen blir så kan vi fatta beslut i snabb takt. Det är allt för sent att börja planera sedan när allt är klart. Så på det sättet ligger vi bra till.