Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö hyr baracker för dagis och förskola

Stadshuset i Kaskö.
Kaskö stadshus Stadshuset i Kaskö. Bild: Yle/Sarah Karjalainen kaskö stadshus,Kaskö,Österbotten

Kaskö stads daghem har varit placerat i tekniska centralen i två år. Dit flyttade daghemmet efter att skolan övergivits på grund av dålig inneluft.

Nu har det visat sig att även tekniska centralen har problem med inneluften, hälsovådliga mikrober hittades i fastigheten.

Staden har varit otursdrabbad med sina gamla fastigheter och problemet fick fullmäktige ta itu med på tisdag kväll. Beslutet blev att hyra in baracker i väntan på att ett nytt daghem kan kan byggas på skolområdet.

Beslutet togs efter omröstning 14-3. Minoriteten ville köpa ett äldre hus i centrum för daghemmet, men i fullmäktige började man bli rädd för de överraskningar man kan hitta i gamla hus.

Det krävdes en längre debatt innan man kom till skott med barackerna som kan tas i bruk i höst. Men någon billig affär blir det inte.

Bara hyran går lös på 242 000 euro. Lägg till andra omkostnader och ekonomidirektören gavs fullmakt att konkurrensutsätta ett nytt lån på 300 000 euro för att finansiera de tillfälliga utrymmena.

Hyresavstalet för barackerna gäller till medlet av 2020. Då ska ett nytt daghem och förskola stå klar för ett 40-tal barn.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten