Hoppa till huvudinnehåll

Tabletter från Centraleuropa dominerar gatuhandeln med droger i Helsingfors

Pillerburkar hos polisen.
Helsingforspolisen har under det här året beslagtagit stora mängder burkar med Rivotril. Pillerburkar hos polisen. Bild: Helsingforspolisen narkotika,drogbeslag

Gatuhandeln med droger är allt synligare i Helsingfors. De vanligaste preparaten som säljs är Rivotril och Diapam, som båda är receptbelagda mediciner. Tabletterna misstänks komma från ett olagligt laboratorium i Centraleuropa. Enligt polisen kan där tillverkas tiotusentals tabletter dagligen.

När det gäller handeln med Rivotril har den exploderat i Helsingfors under det här året. Polisen gjorde de första beslagen i fjol på hösten och därefter har det bara ökat.

- Handeln sker i Östra centrum, vid järnvägsstationen och i Berghäll. Man behöver inte vänta länge innan man får ett erbjudande om att köpa Rivotril eller Diapam, oberoende om man ser ut som en narkotikamissbrukare eller inte. Verksamheten är helt klart professionell, säger Kalevi Puonti, kriminalöverkonstapel vid narkotikaroteln vid Helsingforspolisen.

Man behöver inte vänta länge innan man får ett erbjudande om att köpa Rivotril eller Diapam, oberoende om man ser ut som en narkotikamissbrukare eller inte.― Kalevi Puonti, kriminalöverkonstapel

Rivotril heter i Finland Rivatril och används vid behandling av epilepsi. Det verksamma ämnet i tabletterna är klonazepam, som hör till bensodiazepinerna, som påverkar det centrala nervsystemet.

Diapam ska i små doser minska ångest medan större doser leder till muskelavslappning.

Över tio personer har häktats

Puonti säger att tabletterna kommer från ett olagligt laboratorium, som är beläget någonstans i Centraleuropa.

- Över tio personer är nu häktade misstänkta för grovt narkotikabrott som hänger samman med försäljning av tabletterna. De häktade är rumänska medborgare. På basis av deras berättelser har vi rätt exakta uppgifter om varifrån narkotikan kommer men utredningen pågår fortfarande, säger kriminalöverkonstapel Kalevi Puonti.

Har de här personerna kommit till Finland för att sälja tabletter?

- Inte nödvändigtvis bara för tabletthandeln. De samlar också flaskor och säljer liljekonvaljer. Deras problem i hemlandet är så stora att de har det bättre i vilket annat land som helst. Men deras situation i hemlandet borde bli bättre istället för att problemen sprids.

Man har också försökt sälja de här tabletterna i Sverige, men där gick det sämre. I Finland har mottagandet varit bättre.― Kalevi Puonti, kriminalöverkonstapel

Puonti säger att utredningen av det här tar mycket resurser av polisen eftersom alla häktade måste ha tolk.

För att på riktigt komma åt försäljningen krävs också internationellt samarbete, påpekar han.

Köparna sveper en burk på hundra tabletter per dag

Puonti säger att köparna är blandmissbrukare som tar vad som helst för att få ett rus.

- När man får de här tabletterna i stora doser utan recept ökar också användningsdoserna. De som köper kan svepa i sig en burk per dag. Det betyder att missbrukarnas allmänna tillstånd också är sämre. Användarna blir våldsamt beroende och det är svårt att sluta med missbruket.

Puonti säger att mottagandet bland missbrukarna har varit bättre i Finland än i Sverige.

- Man har också försökt sälja de här tabletterna i Sverige, men där gick det sämre. I Finland har mottagandet varit bättre och här finns blandmissbrukare.

Cannabis säljs också öppet på gatan

Förutom tabletter säljs också cannabis öppet på gatan.

- För någon som bara beger sig ut på gatan för att köpa narkotika är det medicinska preparat och cannabis som gäller. När det gäller övriga droger måste man ha kontakter. Fastän själva handeln också då sist och slutligen sker på gatan, men kontakten tas via nätet.

- Heroinet har försvunnit nästan helt på grund av subutex. Och för att få köpa amfetamin måste man ha kontakter, säger Puonti.

Läkare: ”Det är inte av lugnande medel man hamnar på polikliniken”

Handeln med receptbelagda läkemedel har blivit synligare i gatubilden, men på polikliniken syns användningen inte. Så säger Julius Maaskola, psykiater vid Haartmans poliklinik.

De patienter han stöter på har hamnat till polikliniken på grund av helt andra droger än bensodiazepiner, det vill säga lugnande läkemedel.

- Det handlar oftast om designdroger som MDMA och GHB, eller så amfetamin, säger Maaskola.

Till blandmissbruket hör enligt honom däremot att man använder lugnande medel som Diapam för att komma ner från till exempel amfetaminruset.

- De gånger som vi på polikliniken stött på patienter som tagit stora doser lugnande så har det oftast handlat om självdestruktivt beteende, inte överdosering.

27.6 13.45: Artikeln uppdaterad med Julius Maaskolas kommentar.