Hoppa till huvudinnehåll

15 österbottningar fick jobb på Valmet

Biltillverkning vid Valmet Automotive
Arkivbild. Biltillverkning vid Valmet Automotive. Biltillverkning vid Valmet Automotive Bild: Valmet Automotive Valmet Automotive,biltillverkare

Valmets bilfabrik i Nystad lockade många sökande från de österbottniska landskapen. 15 av 135 österbottniska sökanden fick jobb.

Under våren var representanter för Valmet Automotivepå en rekryteringsrunda i åtta städer i Finland. Turnén kom bland annat till Karleby.

Från Österbotten sökte 135 personer arbete och 15 av dem fick jobb. I Mellersta Österbotten sökte 115 personer en tjänst på fabriken och av dem har 11 anställts.

Jobb för en fjärdedel av sökande

Företaget fick in nästan 4 400 ansökningar och kommer att anställa 1 060 personer på fabriken.

- Vi är tydligen en mycket intressant arbetsgivare och det lockar folk att söka jobb, sa Valmet Automotives personalchef Tomi Salo till Yle Åboland i slutet av april.

Inleder samarbete med Mercedes Benz

Orsaken till rekryteringskampanjen är att Valmets bilfabrik ska börja tillverka stadsjeepen Mercedes Benz GLC i slutet av året.

I nuläget arbetar 2500 personer på fabriken och vid årsskiftet kommer antalet att växa till 3 700 personer.

- Vi avslutar inte vår rekrytering trots att kampanjen tar slut men vi får tillräckligt med personal som täcker vårt nuvarande behov, sa Salo i slutet av april.

 • De seglar till Sydeuropa utan att kunna segla

  Raseborgarna för loggbok på sociala medier.

  På söndag (19.8) kastar Alfons Grönqvist och Kalle Määttä loss från hamnen i Ekenäs. Målet är Malta i Medelhavet. Ingendera har någon större segelvana men räknar med att de lär sig under färden.

 • Ett försvarstal för den föraktade dansbandsmusiken

  Finns det något mera laddat än att gilla kramgoa låtar?

  Banalt och kommersiellt dravel byggt på enkla ackord och ännu enklare texter. Ungefär så brukar det låta när dansbandsmusiken får sig en omgång. Jag väljer att kalla den social, positiv och allmängiltig.

 • Latvala krigar om pallplacering i Tyskland – Tänak går mot seger

  Latvala, Neuville och Sordo ligger alla inom två sekunder.

  Jari-Matti Latvala ligger på tredje plats i Tysklands VM-rally efter elva specialsträckor. Latvala går en hård kamp om den sista pallplaceringen med Thierry Neuville och Dani Sordo. Esten Ott Tänak har dominerat under veckoslutet och leder rallyt före Sebastien Ogier.

Läs också

Österbotten

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Österbotten