Hoppa till huvudinnehåll

Aktias nättjänster ur bruk hela veckoslutet

Skylt med texten "Aktia"
Skylt med texten "Aktia" Bild: Yle/Fredrika Sundén Aktia Bank,Aktia,bank,Skylt,aktia i lovisa

Ett avbrott på tre dagar i Aktias nättjänster påverkar alla kunder. Avbrottet börjar på fredag klockan 17.00 och förväntas vara över på söndag klockan 23.00.

Nätbanken, elektronisk identifiering, nätbetalning samt företagskundernas WS-kanal kommer att vara ur bruk.

Avbrottet kommer också att påverka korttjänsterna och banken uppmanar kunderna att lyfta kontanter för helgen.

Däremot förväntas kreditkorten fungera, men också i dem kan det förekomma störningar. Speciellt kunder utomlands uppmanas reservera kontanter.

Malin Petterson som är direktör för kommunikation och samhällsansvar på Aktia berättar om avbrottet:

Varför tar avbrottet så länge?
- Det är frågan om en omfattande systemuppdatering där ett flertal system som är avhängiga av varandra som uppdateras samtidigt. Det här gör att avbrottet tyvärr blir väldigt långt.

Hur ser ni till att kunderna kan leva ett normalt liv trots att banktjänsterna ligger nere?

- Vi har strävat efter att nå ut med informationen i många kanaler och rekommenderar att kunderna sköter sina bankärenden i god tid innan avbrottet.

Sedlar i valörerna 20 euro och 50 euro.
Lyft kontanter på torsdag så att du klarar helgen! Sedlar i valörerna 20 euro och 50 euro. Bild: All Over Press euro,pengar,valutor,ekonomi,bank,Köpkraft,priser,sedlar

När ska man gå till bankomaten och ta ut pengar ifall det blir avbrott i korttjänsterna?

- Före fredagen den 30.6 klockan 17. Under veckoslutet borde korten fungera normalt, men ifall man vill försäkra sig om att man har kontanter ska man gå på fredagen.

Kommer man att kunna identifiera sig online med nätbankskoderna i olika tjänster? Till exempel de som söker till högskolor ska få sina resultat på fredagen vill säkert kolla om de blivit antagna. För den tjänsten behöver man identifiera sig med nätbankskoder.

- Fram till fredagen klockan 17. Därefter finns det tyvärr inget alternativ under veckoslutet att identifiera sig med Aktias nätbankskoder.

Kundservice öppet under veckoslutet

I sitt meddelande till kunderna meddelar Aktia att kundservicen kommer att vara öppen undantagsvis under veckoslutet. På fredagen når man kundservicen mellan 8 och 20, och under lördagen och söndagen mellan 9 och 21.

Under fredagen kan man inte lyfta kontanter i bankkontoren på grund av systembegränsningar vilket betyder att man ska lyfta pengarna före fredagen. Också företagskunderna betjänas begränsat.

Visa kort
Avbrottet påverkar också kreditkorten. Visa kort Bild: Meri Herttua/ Yle24 betalkort

Inget olagligt med längre avbrott

Finansinspektionen meddelar att det inte bryter mot några regler att ha nättjänsterna stängda över en längre tid.

- Det är inte olagligt att stänga nätbanken för ett veckoslut, och längre avbrott kan behövas för att möjliggöra större uppdateringar, säger Anne Nielsen som är ledande riskexpert på Finansinspektionen.

-Förut har också andra banker haft längre avbrott i sina tjänster.

Nielsen förklarar att det inte finns några noggranna bestämmelser om bankers servicenivå, men att de bör garantera att verksamheten fortlöper.

- Vi följer upp större avbrott i tjänsterna och bankerna ska meddela om dem på förhand. Det gäller både finansinspektionen och kunderna. Under avbrottet kommer vi att ha banken under lupp och banken har ett ansvar att meddela oss om hur arbetet fortlöper.

Nielsen säger att Aktia har meddelat dem om avbrottet i god tid och att de har varit medvetna om det redan länge.

Banken meddelar när avbrottet är över på sin webbplats, nätbanken samt Facebook och Twitter.