Hoppa till huvudinnehåll

Alla djur får vård på djurhemmet - också den föraktade mårdhunden

Mårdhundsvalpar på Åbo djurskyddshem sommaren 2017.
Mårdhundsvalpar på Åbo djurskyddshem sommaren 2017.

Vitsvanshjortar, en hackspett, ekorrar, måsungar, mårdhundar och en vitkindad gås. Det är många vilda djur som vårdas på Åbo djurskyddshem just nu.

På djurhemmet gör man ingen skillnad på kråka och havsörn, alla djur får likvärdig omvårdnad, berättar Britt-Marie Juup. Det är tur för mårdhundarna, som många anser vara djurvärldens avskum.

Ett kid på Åbo djurskyddshem.
Två små vitsvanshjortar finns bland ungdjuren som vårdas på Åbo djurskyddshem. Ett kid på Åbo djurskyddshem.

Då Yle Åboland besöker djurhemmet ligger tre små mårdhundsvalpar och sover bland filtar. De räddades efter att deras mamma blev överkörd av en bil. När de blivit lite äldre och självständiga får de återvända till naturen.

Juup anser att mårdhunden är ett djur med oförtjänt dåligt rykte.

- Det finns en hel massa missförstådda djur. Sådana som vi stämplar som farliga och skadliga utan rätt att leva.

Enligt Juup bottnar avskyn för mårdhunden i att man tidigare haft en felaktig uppfattning om mårdhundens diet.

- Det är ett djur som äter allting, och det är klart att den också tar fågelungar, det är stor orsak till att den är så avskydd. Men man har undersökt deras maginnehåll och märkt att de också äter mycket vegetarisk mat, berättar Juup.

Kattungar i bur.
Att dräktiga katter överges hör inte till det ovanliga. Kattungar i bur. Bild: Yle/Lotta Sundström

Att mårdhunden är avskydd har lett till att en del sett den som fritt byte. Man hoppar på gasen då en mårdhund rör sig över vägen eller bussar hunden på djuret.

- Man anser att man har rätt att avliva dem på vilka sätt som helst eftersom de är skadliga, och det är något jag aldrig kommer att acceptera. Det är ingen rim och reson i hatet mot mårdhundar.

Alla mårdhundar kommer enligt Juup inte från pälsfarmer.

- Jag funderar ofta på hur länge ett djur måste finnas i vår natur här i Finland före den anses höra till naturen. En del har rymt från pälsfarmer men den har också kommit från Karelen.