Hoppa till huvudinnehåll

Bolt vann sitt första lopp i Europa – van Niekerk satte världsrekord

Usain Bolt vinkar till publiken
Usain Bolt vann i Ostrava. Usain Bolt vinkar till publiken Bild: EPA/MARTIN DIVISEK friidrott,Usain Bolt,Bolt,sport

Usain Bolt löpte 100 meter på 10,06 och vann onsdagens tävling i Ostrava. På 300 meter raderade sydafrikanen Wayde van Niekerk ut Michael Johnsons gamla världsrekord.

Usain Bolt inledde säsongen för några veckor sedan hemma på Jamaica. I karriärens sista lopp i hemlandet löpte han 100 meter på 10,03.

Ikväll inledde friidrottens fixstjärna sin avskedsturné i Europa då han fanns på plats i Ostrava för att löpa 100 meter.

Motståndet var inte det svåraste för världsrekordhållaren som vann tävlingen på 10,06. Bolt utmanades länge av kubanen Yunier Pérez som löpte personligt rekord med 10,09.

Världsrekord av van Niekerk

Publiken i Ostrava fick också se ett nytt världsrekord på den ovanliga distansen 300 meter. Sydafrikanen Wayde van Niekerk som satte världsrekord på 400 meter i OS i Rio de Janeiro förpassade nu Michael Johnson 17 år gamla rekord till historien.

van Niekerk löpte på 30,81 vilket är fyra hundradelar bättre än Johnsons tidigare rekord.

Röhler över 90 meter igen

I herrarnas spjuttävling gav den tyske världsettan Thomas Röhler ännu ett styrkebesked. I den andra omgången kastade han 91,53 – hans näst längsta kast den här säsongen. I den tredje omgången kastade han 91,02.

Det här var tredje tävlingen den här säsongen som Röhler kastade över 90 meter.

Röhler vann tävlingen före Johannes Vetter som kastade 87,88.