Hoppa till huvudinnehåll

Grattis till studieplatsen - lycka till med bostadsjakten

I det här hörnet byggs nya studentbostäder
De nybyggda studentbostäderna på Busholmen lockar, men köerna är långa. I det här hörnet byggs nya studentbostäder Bild: Yle/Helena von Alfthan nybygge,Busholmen,studentbostäder

Nu har de flesta som sökt studieplats i vårens ansökan fått besked och för många är följande steg att hitta någonstans att bo.

Centralt boende i en egen etta är högst på mångas önskelista - men köerna är långa till de populäraste adresserna, både hos Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse Hoas och Svenska Studenters Bostadsstiftelse SSBS.

Hoas uppger att fyra av fem inkomna ansökningar gäller ettor. Väntetiden för eget boende kan dessvärre vara upp till ett år. Rum i stiftelsens delade lägenheter och boende längre bort från centrum är lättare att få.

Situationen just nu ljusare

På SSBS säger ombudsman Kasper Sundström att situationen för närvarande är bättre än många tidigare år.

– Trycket verkar ha lättat, byggandet av nya bostäder de senaste åren kanske nu syns i köerna.

Sundström är noga med att påpeka att situationen kan ändras närsomhelst, men berättar att det just nu rentav finns lediga ettor i stiftelsens studieboende på Rautalampivägen i Vallgård.

Längre kö till ny havsutsikt

Den som suktar efter en pinfärsk lägenhet i Victoriakvarteret på Busholmen får däremot vara beredd på att vänta ett bra tag.

– Där var det inflyttning förra hösten, så de flesta bor antagligen kvar ett tag till. Så kön dit är ännu rätt lång, säger Sundström.

Han säger att det ändå alltid lönar sig att söka, det finns kvoter för olika grupper som till exempel studentnationer så trots att kön som helhet kan vara lång kan man ha tur.

28.6.2017 12:31 Förkortningen av Svenska Studenters Bostadsstiftelse har rättats till SSBS.