Hoppa till huvudinnehåll

Inga hinder för hästsportcentret i Korsholm

hästar
hästar Bild: Yle/Evert Rönnqvist huskvarnsvägen

Korsholms kommun beslöt på onsdagen att föreningen Wahlrooska rf. kommer få arrendera området i Solf där de planerar anlägga ett hästsportcenter.

Nu finns inga hinder för att ett hästsportcenter ska bli av i Korsholm, åtminstone inte från kommunens sida. Samhällsbyggnadsnämnden beslöt på onsdag att ingå ett arrendeavtal med den nyligen bildade föreningen Wahlrooska rf.

- Från kommunens sida finns inga hinder, sedan beror det på föreningen vad de har för muskler och möjligheter att genomföra det de vill, säger nämndens ordförande, Kenth Nedergård.

Kommunen har försökt minimera riskerna

Enligt Nedergård har de i avtalet försökt minimera kommunens risker.

- Vi har försökt minimera kommunens risker och åtaganden, men samtidigt möjliggöra och förpliktiga hästsportföreningen att förverkliga sina planer i en sådan takt att vi ska kunna se fram emot ett hästsportcenter här inom några år.

Ifall planerna inte skulle bli av kan området återgå som jordbruksområde, berättar han.

Föreningen kan börja söka finansiering och lov

Arrendeavtalet träder ikraft så fort båda parter skrivit under, men besittningsrätt får föreningen först i september 2017.

- Marken är utarrenderad till en jordbrukare idag och han måste få ha möjlighet att ha verksamhet hela jordbrukssäsongen.

- Men de har möjlighet att börja planera och söka finansiering och lov för sina idéer från att de skrivit under avtalet, säger Nedergård.

Hästsportcentret har varit en lång följetång och Nedergård berättar att kommunen köpte området en gång i tiden för att just kunna bygga ett hästsportcenter. Då blev det inte av, men nu hoppas man att föreningen ska kunna förverkliga centret.

- Vi hoppas och tror det ska kunna bli en bra utvecklingsmöjlighet för hästsporten i Vasaregionen, säger Nedergård.