Hoppa till huvudinnehåll

Kvinnor med riklig mens söker hjälp onödigt sent

En kvinnomage och samma kvinnas armar som håller om magen. Svartvit bild, men magområdet är färgat i rött
En kvinnomage och samma kvinnas armar som håller om magen. Svartvit bild, men magområdet är färgat i rött Bild: Copyright: Artem Furman menstruation,kvinnor,hälsa,magsjukdomar

Många kvinnor lider i tysthet och i flera år av rikliga menstruationer utan att söka hjälp. De tror att besvären går om med åren eller att det hör till att en del har mer blödningar än andra. Det finns nya metoder att hjälpa kvinnor med myom.

I slutet av 1990-talet fick Lea problem med rikliga menstruationer. Hon använde superabsorberande bindor, men trots det var hon tvungen att byta skydd väldigt ofta. Satt Lea på stol en stund fick hon rusa på toaletten genast som hon steg upp. Ändå hände det att hon blödde genom bindor och byxor. Först femton år senare blev Lea opererad, tyvärr av fel orsak och på fel sätt.

Läkaren konstaterade att jag hade myom och ville att jag skulle operera bort allting

Lea är en pigg kvinna som älskar att jumppa och gå på yoga. När Lea hade mens var hennes liv däremot ytterst begränsat eftersom hon hade så kraftiga blödningar. Lea trodde till en början att det var helt normalt att mensen blev rikligare efter att man hade fått barn, men några år efter förlossningen sökte hon till sist hjälp.

- Läkaren konstaterade att jag hade myom och ville att jag skulle operera bort allting, det vill säga livmodern och myomet. Det gick jag däremot inte med på. I stället vände jag mig till en annan läkare, en gynekolog jag hade gått hos tidigare, berättar Lea.

I samråd med ytterligare en specialist konstaterade denna gynekolog att Lea hade ett myom som gott kunde bli kvar utanpå livmodern. Storleken på myomet mättes och efter det fortsatte Lea gå på regelbundna kontroller. De rikliga blödningarna fortsatte.

- Mitt hemoglobin var väldigt lågt under många år fast jag drack kräuterblutsaft, konstaterar Lea.

Rikliga menstruationer leder ofta till anemi

Ungefär var tredje finländsk kvinna drabbas av myom, det vill säga knutor av muskelceller och bindväv. De här godartade tumörerna är i och för sig inte farliga, men symptomen kan bli bevärliga, livskvaliteten försämras och många får som Lea järnbrist.

Medan yngre kvinnor oftare tampas med endometrios (livmoderslemhinna som växer utanför livmodern) och hårda menssmärtor, är det mera vanligt med myom och rikliga blödningar hos kvinnor i slutet av den fertila åldern.

Tamponger, bindor och en kalender markerad med rosa ringar runt det som ska föreställa dagar man har mens.
Tamponger, bindor och en kalender markerad med rosa ringar runt det som ska föreställa dagar man har mens. Tampong,Dambinda,menstruation,gynekologi,kvinnor,pms,tidsperiod relaterad till kalender

I Leas fall ledde myomet till sist till en feldiagnostisering och en operation där hon miste både livmoder och äggstockar.

- Efter många år av regelbundna kontroller blev mitt myom diagnosticerat som en elakartad cancertumör. I dag vet jag att bara en procent av alla myom utvecklar cancer, men då blev jag så pass chockad och alla operationsbeslut fattades i en sådan rask takt att jag inte riktigt hann med, berättar Lea.

Lea mår helt okej idag, men säger att hon har fått en del men av att sakna både livmoder och äggstockar. Hon var redan inne i menopaus när hon blev opererad. Hon hade således inga kraftiga blödningar längre.

Nya, patientvänligare metoder att ta bort myom

Ännu för cirka femton år sedan var det allmänt att man opererade bort livmodern (hysterektomi) i samband med långvariga och rikliga blödningar.

- Antalet operationer där man tar bort livmodern har i dag minskat med över 40 procent, säger läkare Oskari Heikinheimo.

Oskari Heikinheimo är professor inom obstetrik och gynekologi vid Helsingfors universitets centralsjukhus. Han säger att nästan varannan 50-årig kvinna har myom, men många är helt symptomfria.

- Ungefär en tredjedel har sedan rikliga blödningar, smärta och till exempel tryck mot urinblåsan som gör att de måste kissa väldigt ofta.

Oskari Heikinheimo säger att det idag finns olika möjligheter att behandla myom.

- Vi har olika behandlingar beroende på kvinnans ålder och livssituation. En kvinna som redan har skaffat de barn hon planerat kanske opereras medan en kvinna som inte ännu fått barn får en medicinsk behandling.

Paracetamol- och koffeintabletter.
Många kvinnor äter värktabletter när de har mens. Kvinnor med myom har inte alltid hård mensvärk, men desto rikligare blödningar. Paracetamol- och koffeintabletter. Bild: Yle/Rolf Granqvist läkemedel,värktabletter

Det finns bland annat läkemedel som minskar de rikliga mensblödningarna och som kan få myomet att krympa. Läkemedlet verkar genom att påverka aktiviteten av gulkroppshormon och går under namnet selective progesteron receptor modulator (SPRM).

Professor Oskari Heikinheimo rekommenderar i första hand hormonspiral om man har riklig mens.

Men om man inte vill ta hormoner?

- Då har vi nya radiologiska behandlingsmetoder. De är på kommande, men tillsvidare har vi bara en HIFU-apparat. Den finns i Åbo och har varit i användning i ungefär ett år.

Oskari Heikinheimo talar om en ultraljudsbehandling, där myomen ”bränns bort” med högintensivt, fokuserat ultraljud. Metoden är ny i Finland, medan man på andra håll i Europa har gjort myomablationer i drygt tio år.

Svårt att avgöra var gränsen för riklig mens går

I slutet av år 2016 lät läkemedelsföretaget Gedeon Richter göra en undersökning som visar att många finländska kvinnor drar sig för att gå till en läkare med sina frågor och problem med riklig mens.

Oanvända dambindor och tamponger i en hög. Turkosblå bakgrund.
Oanvända dambindor och tamponger i en hög. Turkosblå bakgrund. Dambinda,menstruation,Tampong,Bindor,tamponger

Kvinnorna i undersökningen hade också svårt att avgöra var gränsen för riklig mens går. Samma undersökning gav också vid handen att gynekologen och patienten ibland talar förbi varandra. Kvinnorna har svårt att föra fram hur rikliga menstruationer påverkar livskvaliteten och bland annat sexlivet medan läkare lätt fokuserar på nedsatt arbetsförmåga.

Läs också

Nyligen publicerat - Hälsa