Hoppa till huvudinnehåll

Landskapet får nytt nätverk av vandrings- och cykelleder

Åkrar och en lada.
Sagu, Pemar, Lundo och S:t Karins öppnar upp för vandrare, cyklister och paddlare. Åkrar och en lada. Bild: YLE/Monica Forssell sagu

S:t Karins, Lundo, Sagu och Pemar inleder i höst ett projekt som går ut på att tillsammans skapa ett heltäckande nätverk av vandrings- och cykelleder, över kommungränserna.

Vattenflaska och sjökort fastspända på en röd kajak i Esbo innerskärgård.
Kartan ska också innehålla paddlingsrutter. Vattenflaska och sjökort fastspända på en röd kajak i Esbo innerskärgård. Bild: Yle/ Eva-Maria Koskinen kajak,båtar,varm sommardag

Kommunerna har fått bidrag av föreningen Varsin Hyvä som understöder projekt som bidrar till att förbättra trivseln, livskraften, företagsamheten och miljön på landsbygden.

- Det här är ett mångsidigt projekt som lockar människor att röra på sig, bidrar till ett rikare kulturutbud, lockar turister och sporrar lokal företagsamhet, förklarar S:t Karins marknadsföringschef Sanna Varjanne.

Kvinna med karta i handen.
Sanna Varjanne är entusiastisk över projektet. Kvinna med karta i handen. Bild: Yle/Monica Forssell Sanna Varjanne

Projektet förverkligas i två delar så att man under den första delen planerar och förhandlar om tillstånd med väglag och markägare och under den andra delen bygger till exempel nödvändiga grillplatser och vindskydd.

Vindskydd i skogen i Kimito
De första rutterna ska vara klara sommaren 2018. Vindskydd i skogen i Kimito Bild: Yle/Monica Forssell vindskydd

En preliminär karta där befintliga vandringsleder, paddlingsrutter, små vägar och cykelleder har märkts ut ligger som grund när projektet kommer i gång på allvar i augusti.

- Mänskor har alldeles för mycket så kallad skärmtid i dag. Att vistas utomhus, få motion och rekreation i naturen är viktigt, säger Varjanne och berättar att drömmen är en riktigt lång ”Kustrutt”.

- Vår vision är en rutt som går ända från Åbo till Hangö.

Inför projektet har man försökt kartlägga existerande rutter och ska ytterligare engagera till exempel traktens orienterare som kan bidra med värdefull information om stigar och intressanta områden.

Inspiration hämtar man bland annat från Salo och Kimitoön som för ett par år sedan lanserade en rutt från Salo till Kasnäs.

Svinö naturstig är cirka 1,5 kikometer lång.
Svinö naturstig är cirka 1,5 kikometer lång. Bild: Yle/Lone Widestam Svinö (Borgå),skog

Hela projektet har en budget på 66 000 euro men 80 procent av utgifterna täcks av det Leader-bidrag som kommunerna får via föreningen Varsin Hyvä.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland