Hoppa till huvudinnehåll

Slut på vild fisk i Västnyland – fiskare säljer odlad lax från Norge

En fiskdisk där det ligger hela sikar längst till vänster och till höger syns laxfiléer.
Det är ont om vild fisk i fiskdiskarna på torget i Ekenäs. En fiskdisk där det ligger hela sikar längst till vänster och till höger syns laxfiléer. Bild: Malin Valtonen / Yle lax,Laxfiskar,fisk,torghandel,Västnyland,Sikar,fiskförsäljning

Absolut tomt. Så beskrivs fiskevattnen i Snappertuna och Bromarv just nu. Fiskförsäljare på Ekenäs torg fyller disken med det de kan få tag på, mest odlad norsk lax.

Norsk lax, strömming, lite vild lax och gös. Det fanns att få från fiskdiskarna på torget i Ekenäs på onsdagsmorgonen (28.6).

Huvuden av finsk vild lax ligger i en korg i en fiskdisk.
På onsdag fanns det lite finsk vild lax att köpa på torget. Huvuden av finsk vild lax ligger i en korg i en fiskdisk. Bild: Malin Valtonen / Yle lax,Laxfiskar,fisk,torghandel,Västnyland,fiskförsäljning
Filéer av finsk vild lax ligger i en vit styroxlåda.
Den finska vilda laxen är ljusare i färgen än den norska. Filéer av finsk vild lax ligger i en vit styroxlåda. Bild: Malin Valtonen / Yle lax,Laxfiskar,fisk,torghandel,Västnyland,fiskförsäljning

Fiskaren Anders Lindqvist från Snappertuna konstaterar att det finns ingenting att fiska i sjön mera.

Det resulterar i att fiskutbudet i hans disk består mest av odlad fisk. En stor del kommer från Norge.

- All vild fisk är i princip slut. Det finns inte ens mat till fisken mera.

Slut på fisk om några år

Läget är lika bedrövligt i Bromarv, konstaterar fiskaren Mikael Lindqvist. Han beskyller skarven och sälen för det dåliga fiskbeståndet.

- Största orsaken när det gäller abborre och gös är skarven. Den äter upp all småfisk, så det finns ingen tillväxt, konstaterar han.

Filéer av gös ligger i en grön plastlåda.
Skarven har en stor inverkan på gösbeståndet, säger Mikael Lindqvist. Filéer av gös ligger i en grön plastlåda. Bild: Malin Valtonen / Yle gös,fisk,torghandel,Västnyland,Ekenäs,fiskförsäljning

Anders Lindqvist håller med om att skarven är det största problemet. Han berättar att skarvarna tidigare levt i den yttre skärgården. Nu har skarven flyttat in i lekvikarna och äter den sista lekfisken. Det kan ha förödande konsekvenser i framtiden.
Anders Lindqvist står bakom en disk och säljer fisk.
Det finns ingen fisk i sjön, konstaterar Anders Lindqvist. Anders Lindqvist står bakom en disk och säljer fisk. Bild: Malin Valtonen / Yle Snappertuna,fiskare,torghandel,Västnyland,Ekenäs,ekenäs torg

- Lekfisken minskar. Det betyder att vi är helt utan fisk om några år, säger Anders Lindqvist.

Besvikna kunder varje gång

Redan nu finns det kunder som får gå hem från torget med annan fisk än den de ville köpa. Enligt Anders Lindqvist har kunderna vant sig vid att det inte finns vild fisk att få.

- Det är ledsna miner hos kunderna nästan varje gång. Det finns inte tillräckligt, tillägger Mikael Lindqvist som förädlar odlad fisk för att tjäna sitt levebröd.

"I framtiden äter vi bara odlad fisk"

Vid sydvästra Finlands fiskerihushållningscentral uppger man att torsken långsamt kommer tillbaka till våra breddgrader. Ställvis har man också märkt av en liten ökning av flundror.

I fiskevattnen kring Snappertuna och Bromarv har man inte märkt av någon ökning av torsk. I Bromarv har Mikael Lindqvist inte fiskat en enda torsk i år. I Snappertuna fångade Anders Lindqvist några i våras.

Mikael Lindqvist står bakom en fiskdisk med ett blått förkläde på.
Mikael Lindqvist är rädd för att vi äter bara odlad fisk i framtiden. Mikael Lindqvist står bakom en fiskdisk med ett blått förkläde på. Bild: Malin Valtonen / Yle fiskare,torghandel,Västnyland,Bromarv,mikael lindqvist

Några flundror finns inte att få i fiskdisken på Ekenäs torg. I våras fick Mikael Lindqvist mera flundror men nu är det dåligt på den fronten.

- Någon enstaka har man fått och de är ganska magra.

Han tror inte att framtiden är så ljus för flundran i våra vatten. Bottnen är ganska smutsiga och den får nog svårt att klara sig, tror Mikael Lindqvist.

Vad tror du vi ska äta i framtiden?

- Nog är det bara odlad fisk framöver. Så ser det ut som.

Läs mera:

Dystert för flundran, men torsken är på väg tillbaka

Trenden för flundran i finska vatten pekar neråt men vi hör om bättre fångster ställvis, säger biolog Chris Karppinen i Åbo. Läget för torsken är ljusare, den är på väg tillbaka i våra vatten.

Läs också