Hoppa till huvudinnehåll

Svensk Broadwaymusikal möter östnyländsk sisu på Lurens

Kalle Katz, Katarina NIskanen, Mats Nybondas och Kim Svenskberg
Det barkar mot premiär på Lurens. Kalle Katz är musikalisk, Katarina Niskanen och Mats Nybondas är skådespelare och Kim Svenskberg är producent när man sätter upp Sällskapsresan. Kalle Katz, Katarina NIskanen, Mats Nybondas och Kim Svenskberg Bild: Yle/Stefan Paavola Lovisa,Lurens sommarteater

På fredagen har Sällskapsresan både Lurenspremiär och Finlandspremiär. Publiken kan förvänta sig en hög igenkänniningsfaktor och en hel del hålligång och fartfylld musik.

Sällskapsresan är en komedifilm och senare utarbetad musikal ursprungligen från Sverige. På fredagen spelas Sällskapsresan i Finland för första gången någonsin.

Katarina Nikkanen och Mats Nybondas ska bägge stå på scen framför vridläkaren och även om förberedelserna har gått bra har premiärpirret infunnit sig.

– Det blir alltid lika pirrigt inför en premiär, säger Nikkanen.

Nueva Estocolmo

För Katarina Nikkanen blir det sjunde gången som hon står på scen. Mats Nybondas gör däremot debut på Lurens.

– Det är extra pirrigt och nervöst eftersom jag är ny och inte stått på scen tidigare. Men det är spännande och jag ser mycket framemot det här!

Gänget i sällskapsresan är påväg till Nueva Estocolmo på Gran Canaria med flyg från Helsingfors.

– Där väntar sol och hålligång, säger Nikkanen som spelar reseledaren Lissu.

Under ett stort skynke gömmer det sig ett litet flygplan och bland rekvisitan finns också en bar, en resebyrå och en strand.

Publiken kan känna igen sig

Mats Nybondas tycker att det bästa med musikalen är att publiken kan känna igen sig.

– De flesta har varit på sällskapsresa och var och en kan känna igen sig i någon roll.

I princip riktar sig pjäsen till hela familjen eftersom man vanligtvis tar alla med sig när man åker på sällskapsresa, men om man ser till innehåll, humor och ordval så passar musikalen för vuxna och tonåringar.

– Och så finns det lite fula ord som kanske inte passar de minsta, säger Nybondas.

Lediga platser till premiären

Musikalen har anpassats till Svenskfinland och speciellt Östnyland. En del ortsnamn och olika begrepp som inte är kända här bland finlandssvenskar har bytts ut.

– Själv känner jag mig lite kluven till det här eftersom jag bott i Sverige men jag förstår ju att man vill känna igen sig, säger Nybondas.

2000 biljetter är redan reserverade vilket är en alldeles normal mängd.

– Det finns lite biljetter kvar till premiären så om man är snabb kan man få en plats, säger Kim Svenskberg som är producent.

Vissa Sverigesvenska uttryck har bytts ut

Bengt Palmers och Jakob Skarin och har skrivit musiken i Sällskapsresan. Kalle Katz står för den musikaliska ledningen och han beskriver musiken som väldigt fartfylld och rolig, med inslag av ballader.

– Man kan kalla det svensk Broadwaymusikal.

Katz har tagit bort det musikaliska finliret och fokuserar på den finska sisun i musiken.

Vridläktaren är problematisk och det är nästan omöjligt att använda liveband på Lurens. Därför är musiken inspelad på förhand i en studio.

Musiken och orden är rätt så nära originalet, men vissa Sveriesvenska uttryck har bytts ut.

– Vi ersatte Kalles kaviar med en påse Fazers bästa.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland