Hoppa till huvudinnehåll

"Vasa brukar ligga i topp"

Utvecklingsdirektör i Vasa Susanna Slotte-Kock
Arkivbild av Susanna Slotte-Kock. Utvecklingsdirektör i Vasa Susanna Slotte-Kock Bild: Yle/ Sara Bergström susanna slotte-kock

Vasaregionen är Finlands konkurrenskraftigaste region, visar en ny undersökning som Satamittari har publicerat. Utvecklingsdirektör Susanna Slotte-Kock tror att man har bäddat bra inför framtiden.

I undersökningen mätte man i databasen Satamittari bland annat produktion, anställningsgrad, innovativitet, utbildningsnivå, företagsdynamik och storlek av industri. Andra regioner från de österbottniska landskapen som också figurerar på listan är Jakobstad och Uleåborg.

- Vi har satsat mycket de senaste åren på att få företagen, universiteten och staden att tillsammans hitta en gemensam linje och samarbeta på ett innovativt sätt, säger Susanna Slotte-Kock, utvecklingsdirektör för Vasa stad.

Ingen överraskning

Slotte-Kock är nöjd, även om positionen inte är någon överraskning. Dylika mätningar görs med jämna mellanrum av många parter.

- Vasa brukar vara i topp, säger Slotte-Kock.

Utvecklingsdirektören tror att företagen i Vasaregionen har lyckats bädda bra inför framtiden.

- Även om antalet arbetsplatser har sjunkit de senaste åren så har företagen gjort sig i skick inför framtiden. Den globala marknaden, som Vasas företag verkar på, har börjat dra igen. Därför har man inte sett samma nedgång som man har sett i resten av landet, säger Slotte-Kock.

Många nya företag

Slotte-Kock påpekar också att de privata företagen i Vasa satsar stora pengar på forskning och utveckling. I resten av landet är det oftast offentliga medel som går till just det.

En anna bidragande faktor till förstaplatsen i Satamittaris undersökning är att det under de senaste åren har bildats ett stort antal nya företag i Vasaregionen. Bland annat grundades det 78 nya företag via kommunala nyföretagarcentret Startia förra våren.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten