Hoppa till huvudinnehåll

Vuxna på seglingskurs lärde sig sjöräddning

borgå sjöräddare förevissar hur sjöräddning går till
borgå sjöräddare förevissar hur sjöräddning går till Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,sjöräddning,borgå sjöräddare

Vilka blir följderna när segelbåtens bom kommer farande och smäller skepparen i huvudet så att han trillar i sjön?

Den frågan fick deltagarna i Borgå segelsällskaps seglingskurs för nybörjare fundera på vid kursens sista lektion ute på Kugghamn i Borgå på onsdag.

Sjöräddare Hans Haase från Borgå Sjöräddare rf förklarade att allt kan verka lugnt till sjöss och man kanske tycker att man har full kontroll, men plötsligt kommer det en svallvåg från en motorbåt och bommen kommer farande. Följderna kan bli ödesdigra.

Kurs i sjöräddning vid bss i Borgå
Kursdeltagarna lyssnar när sjöräddare Jukka Roinila förklarar hur man bör handla när olyckan är framme. Kurs i sjöräddning vid bss i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,bss

Kontakta först sjöräddarna

Sjöräddare Jukka Roinila förklarar att situationen är speciellt farlig om det är skepparen själv som hamnat i plurret och om det inte finns fler ombord som kan bemästra en segelbåt.

- Följden blir då att segelbåten kanske fortsätter sin utstakade färd och snart är skepparen bara en prick långt borta. Är vattnet dessutom kallt har han bara en halv timme tid innan hans armar och ben börjar stelna. Efter det är det inte långt till hypotermi, förklarar Roinila.

Femtontalet kursdeltagare får också veta hur man ska göra i en sådan situation.

- Först gäller det att kontakta sjöräddarna. Först efter det kan man själv försöka skrida till åtgärder. Har skepparen dessutom handlat som han borde har han sin mobiltelefon i en vattentätt påse och inte inne i kajutan. I så fall kan hjälpen vara rätt snabbt framme, konstaterar Roinila.

Sjöräddare Jukka Roinila
Sjöräddare Jukka Roinila. Sjöräddare Jukka Roinila Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,borgå segelsällskap

Tiden är dyrbar

Sjöräddare Roinila förklarar också varför ordningsföljden är den att man alltid först bör kontakta sjöräddarna.

- Om du först försöker själv, men misslyckas, så hinner det gå många dyrbara minuter utan att sjöräddarna ens känner till situationen. Kontaktar man sjöräddarna först är de på väg medan man fortsätter med att själv försöka rädda personen som trillat överbord, förklarar Roinila.

Båthantering och segelteori

Jonas Sundman är en av kursdeltagarna. Han har erfarenhet av segling med främst mindre båtar och ville gå kursen för att lära sig mera om hur det är att segla med större båtar.

- Jag har fått lära mig båthantering, segelteori och till exempel vad som bör göras för att segelbåten ska kunna nå sin maximala framfart, säger Sundman.

Kursdeltagarna har också fått känna på vad segling i en större båt innebär i praktiken.

Den sista kursdelen handlade om saker man måste kunna men som man hoppeligen aldrig ska behöva utföra i verkligheten.

- Precis, havet är stort och vad som helst kan hända. Det kan gå riktigt illa och det är då den kunskap vi ska få här idag bör plockas fram ur minnet, säger Sundman.

Vid Borgå segelsällskaps brygga i Kugghamn levererade Borgå sjöräddare på onsdag kväll teoretisk kunskap men förevisade också bland annat hur man i praktiken gör då man drar upp en person ur havet.

Kommodor Johan Graeffe
Borgå segelsällskaps kommodor Johan Graeffe. Kommodor Johan Graeffe Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,kommodor

Gastbörsen ger chanser att lära sig mer

Borgå segelsällskaps kommodor Johan Graefffe berättar att aktiviteterna på Kuggholmen brukar vara intensiva. Det är många juniorer som under sommarens lopp lär sig seglandets grunder i jollar. Någon nybörjarkurs för äldre har föreningen däremot inte arrangerat på ett bra tag.

- Jag tror att det har hunnit gå ungefär tio år sedan vi arrangerade en liknande kurs, säger Graeffe.

Några av kursdeltagarna har varit mycket till sjöss tidigare, men aldrig i en segelbåt. Andra har seglat tidigare, men inte aktivt deltagit i det som händer på däck under segelfärdens lopp.

Jonas Sundman har ännu ingen egen större segelbåt, men han tror att det nog ändå ska bli en och annan sväng ute till sjöss i sommar.

- Borgå segelsällskap har en så kallad gastbörs där man kan anmäla sig som frivillig. Då kan man få möjligheten att åka ut som gast i någon av föreningsmedlemmarnas båtar. Få se vad sommaren för med sig, säger Sundman.

bss brygga i kugghamn
Kursdeltagarna lär sig sjöräddning på Borgå segelsällskaps brygga i strålande sol. bss brygga i kugghamn Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,kugghamn

Läs också