Hoppa till huvudinnehåll

Bottenår för ejdern också i Östnyland

Två flygande ejdrar, en hanne och en hona.
Två flygande ejdrar, en hanne och en hona. Bild: Yle / Risto Salovaara ejder,Somateria

Biologer och naturvetare är förbryllade över ejderns misslyckade häckning på olika håll i landet. Östnyland utgör inget undantag.

I Västnyland rapporteras om ett nollår då det gäller ejderns häckning. En mystisk faktor X härjar som gör att inga ungar alls klarar sig till vuxen ålder, rapporterar Yle Västnyland.

Forskare Markus Öst, som följt ejdrarna sedan mitten av 1990-talet, säger i artikeln att han inte har någon förklaring till vad ejdern drabbats av.

ejdrar flyger
ejdrar flyger Bild: Heikki Eriksson ejder,ejderflock

Samma iakttagelser i Östnyland

I Östnyland har naturfotografen och biologen Arno Rautavaara gjort samma iakttagelser som man gjort på andra håll i landet.

- Ejdern är just nu ett samtalsämne i hela landet. Jag har inte sett ens tio ungar de senaste dagarna. De måste vara fråga om någon specifik sjukdom som just nu drabbar ejdrarna, säger Rautavaara.

Det är också vad den numera pensionerade forskaren Martti Hario vid naturresursinstitutet Luke tror.

En havsörn flyger över himlen.
Havsörn. En havsörn flyger över himlen. Bild: Yle, Risto Salovaara havsörn,örnar,Skärgård (musikstycke)

Kan havsörnen vara boven?

Det har också till en del spekulerats i om havsörnen skulle vara en delorsak till ejdrarnas snabbt minskande population.

För bara ett tiotal år sedan fanns det bara 30 häckande havsörnspar i Finland. Nu är antalet uppe i tio gånger fler och det föds hundratals ungar varje år.

- Det är fullständigt onödigt att prata om havsörnen i det här sammanhanget. Havsörnarnas antal har ingen betydelse och deras mat består ju inte av enbart ejder. De äter ju också andra andfåglar och till exempel skarv, säger Rautavaara.

En åda ruvar
Ruvande ejderhona, det vill säga en åda. En åda ruvar Bild: YLE/Esko Kitula sjöfågel

Välkänd skärgårdsfågel

För tillfället finns det inte mycket man kan göra åt det minskande ejderbeståndet.

- Det borde förstås tas prover för att man skulle kunna klargöra orsaken, men det förekommer också stora årliga variationer bland olika fågelarter då det gäller hur häckningen lyckats. I år kan man också skylla motgångarna till en del på den kyliga försommaren, säger Rautavaara.

Det att just ejdern är på allas läppar i år, beror på att det är en fågel som brukar synas i stora mängder i skärgården och en fågel som alla är vana att se. Nu är den plötsligt försvunnen.

- När en vardaglig fågelart plötsligt reduceras i antal så lägger förstås människor som följer med naturens gång märke till att allting inte är som det ska. Ejdern är definitivt i en sådan situation i år, konstaterar naturfotografen och biologen Arno Rautavaara.

Ejder simmar  i havet.
Simmande ejderhane, det vill säga gudunge. Ejder simmar i havet. Bild: Yle/ ÅRT/ Hasse Persson-Bru ejder,Åland