Hoppa till huvudinnehåll

Brukarrådet - en viktig röst för Kårkullas brukare

Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland
Skylt med texten Kårkulla samkommun - en resurs i Svenskfinland Bild: Yle Kårkulla samkommun,kårkulla

Brukarråden inom Kårkulla samkommun är viktiga röster för att brukarna ska kunna påverka samkommunens verksamhet. Den här veckan väljer Kårkullas region västra Åboland ett nytt brukarråd.

Varje region inom Kårkulla samkommun har ett brukarråd. Råden väljs bland alla personer som får service av Kårkulla samkommun.

Brukarrådet har fem medlemmar och en sekreterare. Sekreteraren jobbar inom Kårkulla samkommun och har därmed god insyn i Kårkullas verksamhet.

Kårkullas regionchef Miia Lindström berättar varför man skapade brukarråd.

- Brukarråden finns till för att brukarna ska kunna påverka Kårkullas verksamhet. Råden finns också för att brukarna ska kunna påverka hur de vill att Kårkullas verksamhet ska utvecklas.

Miia Lindström
Regionchef Miia Lindström. Miia Lindström Bild: Yle / Peter Karlberg

I västra Åboland ska man den här veckan välja ett nytt brukarråd. Annika Backman, ordförande för Västra Åbolands brukarråd, är nöjd med hur allt hittills har fungerat.

- Samspelet fungerar väldigt bra och det är väldigt viktigt att vi blir hörda. Det har nog aldrig hänt att vi inte skulle bli hörda.

Annika Backman vill väldigt gärna fortsätta som ordförande. Den regionala nämnden utser brukarrådet för fyra år åt gången.

- Det ska bli väldigt spännande att se om jag får fortsätta som ordförande. Jag tycker att det är så roligt att få vara med och bestämma.


Läs också